Na 55. MOS podelili tudi sejemska priznanja


Na sejmu MOS, ki se je zaključil včeraj, skupaj pa so organizatorji našteli 65 tisoč obiskovalcev, so v soboto tradicionalno podelili priznanja za izvirne, kakovostne in tržno zanimive izdelke, za izdelek tradicionalne slovenske domače obrti ter za kakovost, tržno zanimivost in izvirnost podjetja iz Celja.

O prejemnikih priznanj odloča sedemčlanska komisija mestnega sveta Mestne občine Celje, katere predsednik je mestni svetnik Miran Gracer.

Prejemniki letošnjih sejemskih priznanj

Sejemsko priznanje Mestne občine Celje za kakovost, tržno zanimivost in izvirnost razstavljenih izdelkov so podelili podjetju Žiga Legnar – nosilec dopolnilne dejavnosti na kmetiji (Celestrina, Malečnik) za »Čili omako FxBOMB – Eksplozija okusov«.

Čili zgodba kmetije Legnar se je začela pred leti na sončni legi Slovenskih goric, kjer v idiličnem kraju rastejo najrazličnejše vrste čilijev. Danes se s ponosom in mednarodno prepoznavno kakovostjo izdelkov ponašajo s preko 20 izdelki. Razvijajo tudi inovativne izdelke iz čilija, s katerimi želijo še naprej predstavljati raznolikost okusov čilija. Med njih nedvomno sodi liofilizirana čili omaka FxBOMB – Eksplozija okusov. Liofilizacija je nizkotemperaturno sušenje, pri katerem se po posebnem postopku odstrani voda, ohranijo pa se struktura, barva, aroma, vitamini, minerali in sestava živila. Ostanke pri pasiranju čilijev s pomočjo liofilizacije spremenijo v nov, inovativen in vrhunsko okusen izdelek. S tem sklenejo tudi krogotok surovine, saj porabijo vse od semena do končnega produkta in pri tem ne zavržejo ničesar.

Sejemsko priznanje Mestne občine Celje je za izdelek iz tradicionalne slovenske domače obrti prejela Kovaška galanterija Vladimir Zupančič s. p. (Slovenj Gradec), in sicer za »Kovane podkvice za srečo«.

Mojster kovaštva ustvarja mojstrovine, ki segajo onkraj običajnega kovaškega dela. Predanost in strast do obrti se kažeta v vsakem kovaškem izdelku. Z uporabo tradicionalnih kovaških orodij, kot so kovaško nakovalo, kladiva in klešče, ter ob pomoči kurišča z žarečim ognjem, ustvarja resnično edinstvene umetnostne kovaške izdelke, kamor nedvomno sodijo »Kovane podkvice za srečo«. Njegov pristop je inovativen, kar se kaže v izvirnosti njegovih kreacij. Izstopa iz okvirov tradicionalnega kovaštva in se posveča oblikovanju izdelkov, ki so hkrati funkcionalni in umetniško izpopolnjeni. Posebej izstopa s svojimi prikazi kovanja »v živo« na prireditvah. Spretnost in obvladovanje tradicionalnih tehnik, združeno z očarljivim nastopom, privablja množice radovednežev. Ti občudujejo proces rokodelskega ustvarjanja in spremljajo, kako iz kovinskega materiala nastajajo čudovite kovaške podkvice za srečo.

Sejemsko priznanje Mestne občine Celje za kakovost, tržno zanimivost in izvirnost podjetja iz Celja je prejela Energetska zadrugi Sončni krog z. o. o. za »Platformo Sončni krog«.

Energetska zadruga Sončni krog je platforma za povezovanje lastnikov površin s potencialom proizvodnje nizko ogljične sončne energije, porabnikov električne energije in varčevalcev, ki želijo pri investicijah v zniževanje ogljičnega odtisa oplemenititi svoje prihranke.

Celjski sejem je podelil naslednja priznanja

BRONASTO PRIZNANJE:

ECE D.O.O. prejme bronasto priznanje za njihovo izjemno delo pri podajanju informacij o trajnostnem razvoju in zelenem prehodu med mladimi. S svojim pristopom omogočajo, da mladi bolje razumejo pomen trajnostnega načina življenja.

Cuvee Trade D.O.O. prejme bronasto priznanje za svoje koktejle Spirito Cocktails, ki predstavljajo inovacijo na trgu pijač in pravo paleto okusov. S tem prispevajo k raznolikosti in zadovoljstvu ljubiteljev koktejlov.

SREBRNO PRIZNANJE:

Kum-Plast D.O.O. prejme srebrno priznanje za njihov inovativen cvetlično zelenjavni stolp, ki približa urbanim prebivalcem gojenje rastlin na trajnosten in ekološki način. S centralnim zalivalnim sistemom omogoča gojenje cvetja, zelenjave, začimb na manjših površinah, kot so balkoni, terase.

Janez Škrlec in Ministrstvo za visoko šolstvo in inovacije prejmejo srebrno priznanje za njihovo bionsko glavo, ki predstavlja pomemben korak v razvoju inovativnih tehnologij in interdisciplinarnega raziskovanja. Gre za tehnološko platformo, ki združuje napredne možganske vsadke, senzorje, simulatorje in komunikacijske sisteme.

ZLATO PRIZNANJE:

LKM & A, strojni in gradbeni inženiring, d.o.o. prejme zlato priznanje za svoje vgradne kleti, ki jih krasi vrhunska oblika in predstavljajo inovativno rabo prostora v okviru vinske industrije. Njihova posebnost je, da po vgradnji ne potrebujejo dodatne obdelave.

Roto Slovenija D.O.O. prejme zlato priznanje za njihov inovativen povozen rezervoar Rotterra Drive, ki je prvi izdelan s pomočjo tehnologije rotomouldinga. Primeren je za vgradnjo pod povozne površine brez potrebe po betonski ali drugi razbremenitvi.

Ngen D.O.O. prejme zlato priznanje za njihov hibridni sončni sistem Ngen STAR, ki vsebuje sončno elektrarno in hranilnik električne energije z integriranim hibridnim razsmernikom ter pametnim števcem električne energije. Sistem zagotavlja popolno neodvisnost od omrežja med delovanjem sončne elektrarne in hranilnika.

 

POSEBNA PRIZNANJA:

Ministrstvo za digitalno preobrazbo prejme posebno priznanje za prvo predstavitev na sejmu MOS in njihovo pomembno vlogo pri promociji digitalne preobrazbe v družbi.

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport prejme posebno priznanje za njihovo dolgoletno sodelovanje in prispevek pri oblikovanju vsebine sejma MOS.

Podjetje INOXVRBOVŠEK D.O.O. prejme posebno priznanje za najboljšo marketinško kampanjo na več različnih lokacijah, ki je prispevala k prepoznavnosti njihovega podjetja in izdelkov kot tudi samega sejma MOS.

Podjetje Tratnjek D.O.O. prejme posebno priznanje za najboljšo predstavitev in celostno podobo na sejmu MOS, ki je privabila pozornost obiskovalcev in tudi nas, organizatorjev sejma.