Nadzorni svet Cinkarne Celje za svojega novega člana želi Bobinca, a mali delničarji nasprotujejo

16. 12. 2019 23:13

cinkarna-bobinacNadzorni svet Cinkarne Celje naj bi želel na izpraznjeno mesto v nadzornem svetu imenovati dolgoletnega predsednika uprave velenjskega Gorenja Franja Bobinca.

Bobinca naj bi podpirala največja posamezna lastnica Cinkarne, Modra zavarovalnica, predlogu pa nasprotujejo mali delničarji, domnevno pa tudi slaba banka in SDH.

Nadzorni svet Cinkarne Celje, ene izmed najdonosnejših gospodarskih družbe v Sloveniji, naj bi naslednji teden na skupščini za svojega novega člana predlagal dolgoletnega prvega moža Gorenja Franja Bobinca. Bobinca naj bi podpirala predvsem Modra Zavarovalnica, največja posamezna lastnica Cinkarne Celje, ki jo vodi Borut Jamnik. Ravno slednji je pred časom zaradi (pre)številnih funkcij mesto nadzornika v Cinkarni zapustil, sedaj pa naj bi to mesto zapolnil Bobinac, poroča RTV Slovenija.

A, kot kaže bo Bobinčevo imenovanje na položaj v nadzornem svetu Cinkarne vse prej kot gladko. Predlogu nadzornega sveta po poročanju RTV Slovenija namreč nasprotujejo mali delničarji. Ti Bobinca nočejo v nadzornem svetu celjskega podjetja, ker se bojijo, da bo Cinkarna postala drugo Gorenje. Bobincu očitajo, da je Gorenje, nekoč paradnega konja slovenskega gospodarstva, pod svojim vodstvom skoraj uničil. Lani je namreč to velenjsko podjetje beležilo 127 mio evrov izgube, letos pa je te okoli 40 mio evrov. Da je bilo Gorenje vodeno slabo in neučinkovito naj bi po mnenju malih delničarje kazali vsi kazalci, sedaj pa to po njihovo potrjujejo tudi novi kitajski lastniki.

Mali delničarji pa naj ne bi bili edini, ki nasprotujejo Bobincu. Domnevno se z njegovim imenovanjem ne strinjata tudi državna slaba banka in Slovenski državni holding, ki sta prav tako lastnika Cinkarne. Država naj bi na skupščini predlagala svojega kandidata.

Iz SDH glede tega odgovrajajo, da ne razkrivajo kako bodo na skupščini glasovali, v vsakem primeru pa bodo vse kandidate preverili in se do njih opredelili. Kot še piše RTV Slovenija bi lahko Franjo Bobinac v nadzornem svetu zaslužil okrog 20 tisoč evrov bruto na leto.

Oznake: , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
157 queries in 1,121 seconds.