Najbolj vroče inovacije tudi s Celjskega

23. 09. 2016 15:33

 

marjan mackovsek gzs 2016V okviru Dneva inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) 14. podelila nacionalna priznanja najbolj inovativnim podjetjem in inovatorjem v podjetjih in javno raziskovalnih zavodih. 14 zlatih, 21 srebrnih in 5 bronastih priznanj je rezultat nacionalnega finala, v katerem je na regionalni ravni sodelovalo 182 inovacij in 768 inovatorjev.

Priznanje GZS za najboljše inovacije na nacionalni ravni predstavlja najvišje priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. V zadnjih 14 letih so v celotni Sloveniji nagradili prek 7.700 inovatorjev in prek 2.400 inovacij ter na nacionalni ravni podelili 112 zlatih priznanj. Sicer se je letos za zlata, srebrna in bronasta priznanja potegovalo 40 najboljših inovacij iz vse Slovenije.

Zlata priznanja

Prejemniki zlatih priznanj so svoje inovacije predstavili na poseben, kreativen način – v obliki 3 minutnega Ted talka v angleškem jeziku. Na ta način so se predstavili ne le slovenski, temveč tudi tujim javnostim. Predstavitve si lahko s klikom na spodnje povezave tudi ogledate.

BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje Popolnoma avtomatski kavni aparat EQ.9
BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje Kompaktni kuhinjski aparat MultiTalent 3
Gorenje d.d. Pralni stroj Panasonic AutoCare

Srebrna priznanja

Bosio, d.o.o. Manipulator Bosio MAN14/8
Silco d.o.o. Zračno sušeči prozorni lak za avtoličarska popravila brez trdilca v baznem laku
Tehnos d.o.o. Namenski profesionalni mulčer za špargljeve nasade MPS 150

Ob vsem skupaj so pri GZS, ki jo vodi Marjan Mačkovšek iz podjetja Štore Steel (na sliki) zapisali: “Ob podelitvi se sprašujemo, ali bo to končno prepričalo slovenske oblasti, da prenehajo z davčno nepredvidljivi, netransparentnimi in nerazvojnimi inšpekcijskimi pregledi v razvojno usmerjenih podjetjih v zvezi z uveljavljanjem olajšav za vlaganja v raziskave in razvoj. Smisel takšnih vlaganj bi moral biti spodbujanje množične inovativnosti in dvig dodane vrednosti v čim večjem številu v slovenskih podjetjih. Namesto tega pa FURS v zadnjem času demotivira številna podjetja, da se sploh odločajo za uveljavitev olajšav za vlaganja v raziskave in razvoj. 
Pozivamo slovenske oblasti, da se zgledujejo po letošnjih prejemnikih priznanj za najboljše inovacije, spremenijo svojo miselnost in pristop ter začnejo podpirati razvoj v podjetjih, ne pa da ga zavirajo.” 

delavnica-zelisca-polsi-klik

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
188 queries in 1,770 seconds.