Občina Celje predstavila strategijo spodbujanja zaposlovanja in usposabljanja mladih strokovnjakov

20. 01. 2018 12:39

Mestna občina Celje, ki je tudi partner in podpornik Kariernega sejem MojeDelo.com in Festivala izobraževanja, je predstavila svoja prizadevanja na področju zaposlovanja in usposabljanja mladih.

V Celju želijo obenem ustvariti mesto, ki bo prijazno za vse generacije.

Pred dnevi je na celjskem sejmu potekal karierni sejem in festival izobraževanja na katerem se je predstavilo več kot 40 razstavljavcev iz savinjske, koroške in zasavske regije. Od tega devet izobraževalnih institucij, ki so predstavile izobraževalne programe za otroke, mladino in odrasle.

Na njem so se tako obiskovalci, kot razstavljavci, lotili vseh težav okoli zaposlovanja, izobraževanja, zaposlitvenih možnosti, pridobivanja najbolj iskanega kadra, ipd..

Tudi Mestna občina Celje, ki se zaveda podjetniškega potenciala v celotni regiji, je na sejmu predstavila svoje ukrepe s katerimi pomaga tako iskalcem zaposlitve, kot tudi podjetjem, ki iščejo in potrebujejo primeren in kakovosten kader.

karierni-sejem-prvaObčina Celje je na okrogli mizi, na kateri so sodelovali vodja oddelka za družbene dejavnosti na Mestni občini Celje Polona Ocvirk, direktorica Inkubatorja Savinjske regije Saše Lavrič, direktorica celjske območne službe Zavoda za zaposlovanje RS Alenka Rumbak, Tomaž Gorjup iz podjetja Styria digital marketplaces, d. o. o., ter Marko Cvetko iz Cinkarne Celje d. d., predstavila svojo vlogo na področju zaposlovanja in pomoči pri usposabljanju in ustvarjanju mladih strokovnjakov.

V Mestni občini Celje so na tem področju že leta 2015 prvič objavili javni razpis o dodeljevanju pomoči za razvoj gospodarstva ter v ta namen v proračunu zagotovili 300.000 evrov. Razpise so objavili tudi lani in predlani, denar pa so razdelili več upravičencem za različne ukrepe spodbujanja gospodarstva.

Tovrstna pomoč je namenjan za sofinanciranje materialnih in nematerialnih investicij, stroške komunalnega prispevka, za najemnine poslovnih prostorov, samozaposlovanje in odpiranje novih delovnih mest, za zagon podjetij v inkubatorjih in tehnoloških parkih ter za sofinanciranje stroškov promocije in internacionalizacije podjetništva. Naslednji tovrsten razpis bo objavljen letos jeseni.

Poleg tega zagotavljajo še izvajanje drugih programov za razvoj gospodarstva. Prizadevajo si namreč ustvariti stimulativno gospodarsko okolje, saj se zavedajo, da investitorji od njih pričakujejo več kot samo komunalno opremljeno zemljišče po primerni ceni. Temu pritiče tudi strokovno usposobljen kader pri čemer se občina zavzema, da bi se izobraževanje prilagodilo potrebam tistih podjetij, ki so uspešna, imajo razvoj in vizijo.

V Celju težave s pomanjkanjem najbolj iskanega kadra poskušajo reševati tudi s kadrovsko štipendijsko shemo in s financiranjem Projekta promocije poklicev, kariernih poti in podjetništva ter Razvojnega projekta promocije podjetniške miselnosti. S temi projekti zagotavljajo, da so tudi osnovnošoski otroci in njihovi starši že zgodaj seznanjeni z vsemi pomembnimi informacijami s področja kariere in zaposlovanja.

Pod okriljem Razvojnega projekta promocije podjetniške miselnosti se izvajajo delavnice, seminarji in svetovanja za občane, ki se že ukvarjajo s podjetništvom, in za tiste, ki se na samostojno podjetniško pot še pripravljajo.

karierni-sejem-tretjaDa bi visokotehnološkim podjetjem zagotovili primerne prostore je pred časom občina kupila del poslovne stavbe (nekdanja veleblagovnica T) v središču mesta, ki jo namerava začeti obnavljati še letos.

Prostori Generatorja bodo namenjeni start up podjetjem, visoko tehnološkim podjetjem, ki beležijo visoko rast in sodelujejo pri gradnji podjetniške skupnosti ter inovativnim posameznikom.

Generator, ki bo vseboval znanstveno industrijski park, pisarne, co-working prostore, sejno sobo, tehnološki laboratorij in prostore za start up podjetja ter inovativne posameznike, bo tako združeval vse generacije, od predšolskih otrok do starejših.

V Generator se bo preselil tudi Podjetniški inkubator, ki od februarja 2015 na Gregorčičevi ulici kreativnim podjetnikom in mladim ljudem zagotavlja ustvarjalni prostor za razvoj in uresničitev poslovnih idej.

Na MOC se zavedajo, da morajo mladim po zaključku šolanja zagotoviti takšne pogoje za življenje in delo, da bodo z veseljem ostali v domačem Celju. Zato si prizadevajo za uravnotežen razvoj na vseh področjih. Ustvarti želijo mesto, ki bo prijazno za vse generacije.

bumfest-zalec-polsi-klik

Oznake: , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 3,591 seconds.