Občina Celje odkupuje prazne poslovne prostore in čaka na prave ponudbe

01. 02. 2018 17:14

Občina Celje je lani začela odkupovati prazne poslovne prostore po mestu in skuša, s predajanjem le teh podjetnim najemnikom, znova oživeti staro mestno jedro.

Lani so za nakup poslovnih prostorov namenili 627.718,56 evrov, v letošnjem občinskem
proračunu pa so v ta namen rezervirali 3.434.000 evrov. 

V nekdanji prodajalni Borovo na Glavnem trgu bo tako predvidoma marca letos znova zaživela trgovska dejavnost. Najemno pogodbo je občina sklenila z družbo Toper, d. o. o., ki bo s svojimi kakovostnimi izdelki zagotovo popestrila trgovsko ponudbo v starem mestnem jedru.

V zadnjih dveh letih so na občini sicer, poleg Borova, kupili še nekaj poslovnih prostorov na odličnih lokacijah, ki so zaradi stečajev podjetij prazni.

Na Mestni občini Celje verjamejo, da lahko najemniki s pravo ponudbo veliko prispevajo k temu, da bo mesto živahnejše, lepšega videza in da bo privabljalo še več obiskovalcev.

Lani je tako občina za nakup poslovnih prostorov namenila 627.718,56 evrov, v letošnjem občinskem proračunu pa je v ta namen rezerviranih 3.434.000 evrov. Glavnino denarja oziroma 3.034.000
evrov so rezervirali za predvideno menjavo nepremičnin z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, s katero bi dobili poslopje in telovadnico nekdanje Srednje ekonomske šole ter Kajuhov dom, medtem ko nameravajo 400.000 evrov nameniti za nakup poslovnih prostorov, od katerih se večina nahaja v starem mestnem jedru.

Lani so kupili objekt na Prešernovi ulici, v katerem je bila znana gostilna Majolka. Želja občine je, da bi v njem ponovno zaživela gostinska dejavnost in da bi najemnik odprl čudovit atrij, ki je nekoč privabljal številne goste.

Kupili so tudi prostore nekdanje mesnice Jurij na Prešernovi ulici, ki so predvideni za kavarno in štiri poslovne prostore v Celjskem domu. Prostori v Celjskem domu so bili odkupljeni predvsem zato, da se celotna zgradba energetsko sanira. Slednje je v načrtu tudi nekatere druge dotrajane javne zgradbe, ki bi jih energetsko sanirali v javno zasebnem partnerstvu.

Pri obnovi bo pomembno tudi pridobivanje kohezijskih sredstev Ministrstva za infrastrukturo. V primeru, da občina sredstva pridobi, bodo letos poleg Celjskega doma, ki je bil v starem nemškem renesančnem slogu zgrajen leta 1906, obnovili še štiri šolska poslopja in tri vrtčevske enote.

Lani so kupili tudi stanovanjski objekt na Mariborski cesti, ki so ga pred kratkim, skupaj z dotrajanim objektom, porušili. Za rušenje je predvidena tudi zgradba na Teharski cesti, ki jo je občina prav tako odkupila lani.

nekdanja-veleblagovnica-t-drugaPredlani je občina, poleg poslovnih prostorov nekdanje trgovine Borovo, kupili tudi tri nadstropja in medetaži nekdanje veleblagovnice T na Gubčevi ulici, kjer načrtujejo Generator. Ta bo namenjen start up podjetjem, visoko tehnološkim podjetjem, ki beležijo visoko rast in sodelujejo pri gradnji podjetniške skupnosti ter inovativnim posameznikom.

Na Mestni občini Celje se zavedajo tudi, da nekateri zaprti in neurejeni poslovni prostori kazijo videz mesta, vendar pa na ravnanja lastnikov ne morejo kaj dosti vplivati. Za lastnika, ki svoj poslovni ali zasebni objekt slabo vzdržuje, po zakonodaji namreč ni mogoče zahtevati razlastitve.

Občinska uprava lahko ukrepa samo tako, da lastniku z odločbo naloži, katera vzdrževalna dela mora v določenem roku izvesti. To lahko stori takrat, kadar objekt ne predstavlja nevarne gradnje, vendar njegov videz zaradi pomanjkljivega vzdrževanja slabo vpliva na zunanjo podobo mesta ali naselja. Kadar pa predstavlja objekt po Zakonu o graditvi objektov nevarno gradnjo, mora ukrepati državni inšpektor.

foto: MOC

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
159 queries in 5,293 seconds.