Občine na Celjskem različno “radodarne” pri razpisih za počitniška dela


Konec šolskega leta je pred vrati. Vsi, vsaj po tiho, razmišljamo o dopustu nekje ob obali. A statistika brezposelnih na Zavodu za zaposlovanje je kruta in resnica je, da bo veliko družin tudi letos ostalo doma. Veselih, da sploh še imajo za kruh in položnice.

Družinske proračune vse pogosteje dopolnjujejo dijaki in študenti s pomočjo počitniških del. A tudi teh na servisih ni na pretek. Ena izmed možnosti je zato tudi kakšno “občinsko” delo. Preverili smo, v katerih občinah na Celjskem je mogoče delati in za kolikšno urno postavko.

Čeprav smo vprašanja o morebitnem razpisu za počitniško delo naslovili na kar 14 občin iz širše Celjske regije, nam jih je odgovorilo le malo. Še manj je bilo takšnih, ki so nam na naša vprašanja lahko dejansko dale pozitiven odgovor.

Na Dobrni in v Šentjurju počitniškega dela ne bo

V občini Dobrna, kjer so še lani številni mladostniki načrtovali gozdno učno pot in si tako zaslužili nekaj evrov, letos počitniškega dela ne bodo izvajali. Kot nam je povedala predstavnica občine Alenka Rošer, glavni razlog za to tiči v varčevalnih ukrepih države, ki so posledično prizadele tudi občino. Neuradno pa nam je uspelo izvedeti, da naj bi bila precej neprijazna na tem področju tudi birokracija, ki za nekaj tednov počitniškega dela delodajalcu nalaga plačilo zdravniškega pregleda in varstva pri delu, kar tudi ni mačji kašelj.

Tudi  v občini Šentjur letos niso razpisali mest za opravljanje počitniškega dela, nam je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi Polonca Mastnak. Kljub temu pa se trudijo, da vse leto dijakom in študentom omogočajo opravljanje obvezne prakse.

V Braslovčah za študentsko delo 4,5 evra, v Celju evro manj

Spodbudnejše so novice iz občine Braslovče. Maja so nudili eno študentsko delo v administraciji, poleti pa načrtujejo še eno študentsko delo za delo v arhivu. Urna postavka znaša 4,5 evra, je za Celje.info pojasnil župan Braslovč Branimir Strojanšek. En teden v juliju bo občina gostila približno 20 belgijskih skavtov, ki bodo čistili okolico gradu Žovnek.

Skupaj s sofinanciranjem še enega javnega dela bo občinski proračun »lažji« za približno 3 tisoč evrov.

Mestna občina Celje prostih mest za počitniško delo ne razpisuje. Primerne kandidate za pomoč pri administraciji, v tajništvih oddelkov ali za urejanje arhivov izberejo na podlagi prijav, ki na občino prihajajo vse leto. Možnosti za opravljanje dela imajo vsi, tudi tisti, ki ne prihajajo iz MO Celje.

»Za opravljanje počitniškega dela v obdobju od junija do septembra 2013 je predvidenih 10 študentov oz. dijakov, ki bodo v povprečju plačani 3,5 € na uro. Predviden strošek počitniškega dela je ocenjen na 8.000 evrov,« nam je pojasnila predstavnica MOC Nina Deržek Rožič.

Tudi v Občini Slovenske Konjice razpisa za prosta mesta ne bodo objavili. Izbrali bodo med kandidati, ki sami pošljejo vlogo. Običajno ponudijo »domačim« študentom 14-dnevno delo, saj tako nimajo dodatnih stroškov in težav zaradi prevoza na in z dela.

Kot nam je povedala Klara Šibanc Korošec iz urada župana, študenti večinoma delajo v tajništvu in sprejemni pisarni, letos pa se zaradi velikega povpraševanja odločajo tudi za pomoč pri čiščenju in urejanju okolice. Dobili bodo 4 evre na uro.

Občina Prebold razpisala več kot 80 počitniških del

Svetla izjema med vsemi občinami je letos občina Prebold, ki je na spletni strani in oglasni deski objavila razpis za kar 83 prostih počitniških delovnih mest. Od tega bo približno 10 mladostnikov opravljalo razna administrativna dela, 8 jih bo izdelovalo spletni časopis, po 5 jih bo pomagalo v knjižnici in vrtcu, 20 jih bo vzdrževalo bazen Prebold, 12 jih bo delalo v Turistično informacijskem centru, preostali pa bodo pomagali različnim društvom in zvezam.

Nekatera dela sicer ne bodo potekala od julija do septembra, zato pa bo priložnost za delo dobilo toliko več mladih občanov. Na razpis so se lahko prijavili dijaki in študenti, ki imajo stalno prebivališče v občini. Izbrani bodo delali za 3 evre na uro.

T: Š. Kumer