Pogonska goriva ponovno cenejša, v ceno spet vključen prispevek za energetsko učinkovitost

17. 08. 2022 11:09

Ob polnoči so se po večih zaporednih znižanjih ponovno znižale cene pogonskih goriv na bencinskih črpalkah zunaj avtocestnega križa, ob tem pa je v ceno ponovno vključen prispevek za energetsko učinkovitost za pogonska goriva.

Za liter dizla je sedaj potrebno odšteti 1,641 evra, kar je 3,5 centa manj od prejšnje cene, liter 95-oktanskega bencina pa je cenejši za 4,4 cente, njegova cena znaša torej 1,490 evra. V ceno je ponovno vključen prispevek za energetsko učinkovitost za pogonska goriva, s katerim se sofinancira ukrepe Eko sklada na področju podpore investicijam v energetsko učinkovitost. Trenutne cene bodo veljale do 29. avgusta.

Dodaten prispevek je enak tako za gorivo točeno na avtocestah, kot na črpalkah izven avtocestnega križa. Ta za liter motornega bencina znaša 0.736 centa, za liter dizla pa 0,8 centa. Ob znižanju cen pogonskih goriv pa so se zvišale najvišje dovoljene marže trgovcev, in sicer s 0,0591 eura/liter za dizel oz. 0,0607 eura/liter za NMB-95, na 0,0983 eura/liter za dizel in 0,0994 eura/liter za NMB-95.

Cene pogonskih goriv so od konca junija ponovno delno regulirane, kar pomeni da se cena izračunava na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu. Med tem ko vlada določa najvišje cene dizla in 95-oktanskega bencina na bencinskih črpalkah izven avtocestnega križa, se te na črpalkah ob avtocestah še vedno oblikujejo prosto.

Cene goriv po Sloveniji lahko spremljate na portalu goriva.si

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
131 queries in 0,856 seconds.