Odlična poletna turistična sezona v Celju. Junij na predkoronski ravni, julij rekordno


Turizem v Celju je to poletje cvetel in v določenih obdobjih in turističnih produktih celo že presegel predkoronsko raven. V mesecu juliju, ko je Celje gostilo gasilsko olimpijado, je bil zabeležen celo rekorden obisk.

V Celju je bilo junija zabeleženih 7483 prenočitev, kar je glede na podatke Statističnega urada RS podobno kot v predkoronskem juniju 2019, ko je bilo skupaj zabeleženih 7786 prenočitev domačih in tujih gostov.

V Celju je sicer letošnjega junija prenočilo 35 odstotkov domačih in 65 odstotkov tujih gostov. Večina tujih gostov je bilo iz Avstrije, Nemčije, Italije, Hrvaške in Srbije, zaznana pa je tudi rast števila madžarskih, belgijskih, nizozemskih in čeških gostov.

Rekorden pa je bil obisk julija, ko je Celje gostilo gasilsko olimpijado. Takrat je knežje mesto po začasnih podatkih SURS-a obiskalo 3.336 gostov iz dvajsetih držav, ki so ustvarili 9.942 nočitev. Torej je vsak gost v Celju v povprečju ostal okoli tri noči. Prejšnji julijski rekord sega v predkoronsko leto 2019.

Podatki o prihodih in prenočitvah turistov v Celje v poletjih let 2020, 2021 in delno 2022:


Podatki o prihodih in prenočitvah turistov v Celje v poletjih predkoronskih let 2018 in 2019:

Obisk  gradu boljši kot leta 2019

Turiste sicer v poletni sezoni najbolj pritegnejo Stari grad, Pokrajinski muzej, Muzej novejše zgodovine, dogodki na odprtih poletnih prizoriščih in predstavitev znanosti na ulici, ki jo predstavlja Tehnopark Celje, razlagajo na Zavodu Celeia Celje. Po njihovih podatkih je tako junija Stari grad Celje obiskalo kar 7925 obiskovalcev, kar je nekoliko več kot v enakem obdobju lani, julija je bilo obiskov gradu 9413, kar je 1549 več kot julija 2019.

Obiskovalce poleg naštetega v Celju privabljajo tudi zelene vsebine Celja, kot so zunanje dejavnosti na Šmartinskem jezeru, Celjski koči, Pelikanovi poti na Stari grad Celje in v Drevesni hiši v mestnem gozdu.

B.S.; Foto: Gregor Katič; Vir podatkov v tabelah: SURS