Odlični odzivi ob zaključku mednarodnega projekta SPIRIT


zakljucek_spirit_1Včeraj je bila uspešno izvedena zaključna konferenca mednarodnega projekta SPIRIT, v katerem je sodelovalo pet partnerjev iz Slovenije in Hrvaške. Dvorano Območne obrtno-podjetniške zbornice je napolnilo preko 70 udeležencev, ki so jih v uvodu nagovorili predsednik OOZ Celje g. Miran Gracer, podžupanja Mestne občine Celje mag. Darja Turk, direktor razvojne agencije AZRA iz Varaždina g. Nikola Kučiš in predstavnik Varaždinske županije mag. Miroslav Huđek.

Prav vsi sodelujoči pri projektu, ki je trajal 18 mesecev in se je izvajal na obeh straneh meje s ciljem izboljšanja konkurenčnosti MSP in obrti na čezmejnem področju, izvajanja skupnih aktivnosti za prilagoditev programov poklicnega izobraževanja, pridobivanjem informacijo kariernih priložnostih in ustvarjanjem podpornega okolja, so izrazili zadovoljstvo glede čezmejnega sodelovanja v skupnem prostoru. Petra Pokec, vodja projekta, je predstavila projekt SPIRIT – Šole in podporne institucije za razvoj malih in srednjih podjetij in obrtnikov ter prenos znanja in inovacij. Projekt .

Na konferenci, ki jo je moderirala mag. Tatjana Štinek, so o svojih vtisih spregovorili tudi vanj vključeni. Kristijan Petek, mednarodno uveljavljeni podjetnik in lastnik družbe KSHF je spregovoril o možnostih in priložnostih za mlade. Profesorica Suzana Kutjak-Mravlinčić iz Srednje strukovne škole Varaždin je spregovorila o mentorstvu na hrvaški strani, profesor Matjaž Cizej iz šolskega Centra Celje pa o tem, kako so na slovenski strani izvedli train-the-trainer program in o tem, kako so podjetniške kompetence vključili v vzgojno izobraževalni proces.

zakljucek_spirit_2

Matic Majer, dijak 3. letnika Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije iz ŠC Celje, se je zahvalil za priložnost sodelovanja v projektu, v katerem je izvedel veliko koristnega na temo inovativnosti, podjetnosti in kariernih možnosti. V projektu so sodelovali tudi zunanji strokovnjaki, zato je ena izmed njih ga. Alenka Vodončnik spregovorila o potrebah podjetnikov in potencialnih podjetnikov na obeh straneh meje.

Glede na to, da so partnerji OOZ Celje, RA Sotla, SSŠ Varaždin, Azra Varaždin in ŠC Celje vključeni v projekt spoznali, da bo potrebno za izboljšanje konkurenčnosti malih, srednjih podjetij in obrti v prihodnosti izvajati še več aktivnosti v čezmejnem prostoru, so na konferenci slavnostno podpisali sporazum o sodelovanju tudi v prihodnje.

Podžupanja Mestne občine Celje mag. Darja Turk: “Mestna občina Celje na več ravneh spodbuja podjetništvo in vsekakor podpira tudi projekte, kakršen je SPIRIT. Ideja projekta se mi zdi odlična, saj sta povezovanje in sodelovanje v kombinaciji s prilagajanjem trgu ključ do uspeha. Odlično sodelujemo z Območno obrtno-podjetniško zbornico, ki je zelo aktivna in nudi odlično podporo svojim članom.”

Predsednik OOZ Celje Miran Gracer: “Prvič sodelujemo v mednarodnem projektu s Hrvaško in pokazalo se je , da je bilo za projekt veliko zanimanje, še posebej med mladimi potencialnimi obrtniki in podjetniki. Rezultati pa bodo vidni na dolgi rok.”

Vir in foto: OOZ Celje

celje-fokus-2015-polsi