MOS Celje 2011: otvoritev v znamenju pozivov po krepitvi slovenske konkurenčnosti (foto in video)


Danes je svoja vrata odprl Mednarodni obrtni sejem v Celju (MOS). Otvoritev največjega sejemskega dogodka v tem delu Evrope je minila v znamenju pobud o povečanju konkurenčnosti slovenskega gospodarstva. Predsednik vlade Borut Pahor je ob svojem tretjem obsku MOS opozoril, da je okrevanje po recesiji prepočasno in poudaril nujnost reform.

V svojem govoru ob otvoritvi 44. MOS, kjer se v osmih dneh predstavlja 1700 razstavljavcev iz 36 držav, je Borut Pahor povedal, da so mala in srednja podjetja ključna pri izhodu iz kriz, česar se slovenska vlada dobro zaveda. Večkrat je poudaril, da mora biti strateška naloga Slovenije, da ostane v zdravem jedru evro skupine. Za dokončen izhod iz krize je po Pahorjevih besedah ob železni fiskalni disciplini potrebno tudi nadaljevanje z reformnimi ukrepi.

Pokrovitelj prispevka: Inox Andrej - montaža vseh vrst inox ograj. GSM: 070 732 977, e-pošta: [email protected], www.inoxandrej.com

Ob Pahorju so na slavnostni otvoritvi spregovorili še predsednik OZS Štefan Pavlinjek, izvršna direktorica družbe Celjski sejem Breda Obrez Preskar in župan MO Celje Bojan Šrot. Pavlinjek je tudi v letošnjem govoru opozoril na težave slovenskega obrtništva in podjetništva. OZS še vedno vztraja in zahteva uvedbo načela »vsak račun šteje,« s katerim bi se po besedah Pavlinjeka omejila delo na črno in siva ekonomija. Opozoril je tudi na nujnost posodobitve delovno-pravne zakonodaje, s katero bi lahko obrtniki več zaposlovali. Breda Obrez Preskar je z letošnjo sejemsko statistiko zadovoljna. Število tujih razstavljavcev se veča. Še posebej je izpostavila predstavitve Indonezije. Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je poudaril, da je potrebno biti v časih, ki niso vedno vzpodbudni, prisoten na takšnih dogodkih, kot je MOS. Dejal je, da sta prav zdaj še posebej pomembni inovativnost in iznajdljivost. Otvoritev sta ob številnih poslancih, županih in svetnikih Državnega sveta obiskala tudi ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in predsednik Državnega sveta RS Blaž Kavčič.

Nekaj poudarkov premierovega otvoritvenega govora lahko ujamete v spodnjem posnetku.

Predsednik vlade je po ogledu sejmišča na kratko strnil vtise s 44. MOS. Izjavo si oglejte v spodnjem posnetku.

mos

bojan srot

Sejemsko dogajanje se bo v Celju nadaljevalo do prihodnje srede. MOS že tradicionalno spremljajo številni obsejemski dogodki. OZS pripravlja številna strokovna predavanja, izobraževanja, organizirana bodo gospodarska posvetovanja in srečanja vodilnih slovenskih politikov s podjetniki in obrtnki. Poskrbljeno je tudi za pester zabaven program in bogsto kulinarično ponudbo.

Nekaj utrinkov z uvodnega dne 44. MOS si oglejte v spodnji galeriji fotografij.

[simpleviewer width=100% height=700 id=72]

Oglejte si še:
Program MOS Celje 2011

v/f: Egon Horvat
t: Marko Kovačevič