Ovir za sojenje Mirku Tušu ni več. Dokazi zoper njega pridobljeni na zakonit način


tus-mirkoObremenilni dokazi zoper obtoženih v zadevi dodelitve brezplačnih frekvenc tretje generacije Tušmobilu so pridobljeni na zakonit način.

Sojenje Mirku Tušu, Tomažu Simoniču, Gorazdu Lukmanu in Mihi Vodopivcu se bo po treh letih nadaljevalo.

Po treh letih se bo nadaljevalo sojenje zoper Mirka Tuša v zvezi z očitanim podkupovanjem v zameno za pridobitev brezplačne frekvence za mobilno telefonijo leta 2008.

Kot namreč poroča Siol.net je sodišče odločilo, da so bili obremenilni dokazi s strani policije pridobljeni na zakonit način. Gre za dokaze o telefonskih komunikacijah, ki so jih kriminalisti pridobili leta 2011. Sojenje Mirku Tušu, Tomažu Simoniču, Gorazdu Lukmanu in Mihi Vodopivcu se zato lahko nadaljuje.

Tušmobil je v času, ko je bil direktor Agencije za pošto in elektronske komunikacije (Apek) Tomaž Simonič, pridobil brezplačne frekvence tretje generacije (3G) medtem ko so morali drugi operaterji med leti 2001 in 2006 za te frekvence odšteti od 6 do 92 milijonov evrov.

Kmalu za tem je sledila preiskava zoper Simoniča, leta 2011 pa tudi več hišnih preiskav. Sledila je sodna preiskava leta 2013, leta 2015 pa je tožilstvo zoper njega vložilo obtožbo zaradi suma zlorabe položaja in dajanja oziroma prejemanja podkupnin. Med drugim naj bi Simonič prejel tudi stanovanje na obali.

Zaradi sodelovanja pri prikrivanju dejanja sta obtožena tudi nekdanji komercialni direktor Tuša Gorazd Lukman in direktor podjetja Vopex iz Postojne Miha Vodopivec.

Omenjene dokaze so sicer kriminalisti odkrili naključno na sedežu Apeka, ko so preiskovali povsem drug primer zoper Simoniča. Obramba je nato leta 2015 zahtevala, da se dokazi o telefonskih komunikacijah med Simoničem in soobtoženimi izločijo, ker da so bili pridobljeni nezakonito oz. z usmerjenim preverjanjem brez odredbe sodišča. Tožilstvo je vseskozi zatrjevalo, da je bila najdba dokazov naključna, kar je na koncu pritrdilo tudi sodišče.

Preberite še: Prispevki o poslih Mirka Tuša in dogajanju okrog Skupine Tuš