Po Zorku na čelo Pivovarne Laško Union Grk Mina


rp_pivovarna_lasko-300x245.jpgPotem, ko je pred tremi meseci svoj odhod z mesta predsednika uprave Pivovarne Laško Union napovedal Dušan Zorko, bo na njegovo mesto sedaj prišel Grk Zoulis Mina.

Dušan Zorko ostaja v nadzornem svetu pivovarne, ki je predlani prešla v roke nizozemskega pivovarskega giganta Heinekena.

Po tem, ko se je po 14 letih predsedovanja Pivovarni Laško Union iz mesta predsednika uprave umaknil Dušan Zorko, bo na njegovo mesto prišel Grk Zoulis Mina.

Grk je že pred tem opravljal vodilne funkcije v Heinekenovih pivovarnah po svetu. Med drugim je bil finančni direktor Heinekena v Afriki in na Bližnjem vhodu. Nazadnje pa je zasedal funkcijo generalnega direktorja Heinekena v Atenah.

Njegov predhodnik Zorko je bil na vodilni funkciji slovenske pivovarne vse od leta 2004, ko je najprej prevzel vodenje Pivovarne Union, leta 2009 pa še vodenje Pivovarne Laško. Uspešno se je spopadel z dolgovi Laškega, ki so ob koncu leta 2009 znašali več kot 450 milijonov evrov.

Zorko ostaja član nadzornega sveta pivovarne, ki jo je leta 2015 kupil nizozemski pivovarski gigant Heineken, kot dolgoročno strateško naložbo. Kljub temu, da je predvsem v Laški enoti med delavci ob prevzemu vladal strah, saj so se zgodila nekatera odpuščanja, pa pogled na javno dostopne podatke pove, da se je število zaposlenih v Pivovarni Laško Union, odkar jih je prevzel Heineken, podvojilo. Tudi poslovanje podjetja je zgledno.

Odkar je Pivovarna Laško Union prišla pod okrilje Heinekena je namreč ponovno začela poslovati pozitivno. Celotni prihodki iz poslovanja so se povečali in leta 2015 znašali 123 mio evrov, leta 2016 pa 156 mio evrov. Leta 2015 je pivovarna pridelala 14 mio čistega dobička, leta 2016 pa 11 mio evrov čistega dobička. Še leta 2013 (28 mio evrov izgube) in 2014 (10 mio evrov izgube) je Pivovarna Laško Union poslovno leto končala globoko v rdečih številkah.