Počitniška dela za študente in dijake v občinah celjske regije


Foto: Freepik
Foto: Freepik

Kako bi moj mladostnik, ki kar prekipeva od energije in hkrati lenobe, zaslužil nekaj evrov? Številni starši uporabijo vse svoje veze, a žal brez uspeha, saj je podjetij, ki bi jemala dijake in študente na počitniško delo, vse manj.

Zato smo preverili, ali bodo kaj kratkotrajnih delovnih mest razpisale občine na Celjskem.

Grad Žovnek. Foto: Občina Braslovče
Grad Žovnek. Foto: Občina Braslovče

V Braslovčah bo študent skrbel za okolico Žovneškega gradu
V občini Braslovče načrtujejo eno počitniško delo. Izbrani kandidat bo preko študentskega servisa ob vremensko ugodnih nedeljah in praznikih skrbel za Grad Žovnek.

Njegovo delo bo urejanje okolice gradu in nudenje osnovnih informacij turistom, nam je zaupal župan Branimir Strojanšek, ki je razkril tudi urno postavko. Ta znaša 6 evrov na uro in se že nekaj let ne spreminja.

Na Polzeli bosta kosila travo
»Občina Polzela letos sicer ne načrtuje razpisov za počitniško delo,« je povedal župan Jože Kužnik. A če se bo zaradi dopustov pokazala potreba pri pomoči urejanja okolice, bodo dvema fantoma ponudili možnost košenja trave.

V Slovenskih Konjicah in v Šentjurju možnost opravljanja prakse
V občini Slovenjske Konjice letos ne bodo razpisali počitniških del, saj so vključeni v program izvajanja javnih del, nam je pojasnila direktorica občinske uprave Breda Obrez Preskar. Če pa se predhodno dogovorite, je mogoče v Konjicah opravljati obvezno študijsko prakso. Vsi, ki ste jo iskali v zadnjih letih veste, da tudi to ni zanemarljiv podatek.

Tudi občina Šentjur počitniškega dela ne razpisuje, glede na potrebe pa v poletnem času dijakom in študentom omogoča opravljanje redne prakse, nam je pojasnila referentka za stike z javnostmi Polonca Mastnak.

Foto: Občina Vojnik
Foto: Občina Vojnik

V Vojniku bo 9 dijakov in študentov urejalo občinske papirje
Občina Vojnik je na podlagi prošenj letos na počitniško delo sprejela 9 dijakov oziroma študentov. Vsi bodo opravljali enotedensko počitniško delo administratorja v občinski upravi, ena dijakinja pa v Režijskem obratu »Skrb za okolje«.

Počitniško delo v Vojniku je sicer že ustaljeno, zato pa poskrbijo, da ne sprejmejo tistih, ki so v preteklih dveh letih že opravljali počitniško delo v občini. S tem ponudijo priložnost še drugim. Za delo jim bodo plačali 3,80 evra neto, nam je povedala direktorica občinske uprave v Vojniku Mojca Skale.

Bazen Prebold. Foto: Tomaž Škorjanc
Bazen Prebold. Foto: Tomaž Škorjanc

V Preboldu bo skoraj 30 mladostnikov služilo svoj prvi denar
Zelo zgleden primer na področju nudenja počitniškega dela pa je že vrsto let občina Prebold. Prednost imajo sicer vedno domačini, a so za te dobro organizirani. Na spletni strani je že objavljen terminski razpored in poimenski seznam izbranih kandidatov. V povprečju bo vsak od njih na svojem delovnem mestu delal 14 dni.

Za delo v občinski upravi bo občina ponudila priložnost 3 dijakom in študentom. 10 jih bo delalo na Bazenu Prebold, 9 v Turistično informacijskem centru, 4 pa v tamkajšnjem vrtcu.

V Štorah usoda počitniških del še ni jasna
“Občina Štore ne razpisuje počitniškega dela, po navadi kandidate za pomoč pri administraciji v času počitnic izberemo na podlagi prošenj, ki prispejo na občino. Če izkažejo interes štorski občani, imajo prednost pred drugimi, ne glede na izbrano smer študija. Če se bomo letos odločili za počitniško delo, bo trajalo dva tedna, plačano pa bo v višini najnižje predpisane urne postavke,” je zapisala Maja Godec iz Štor.

V občinah Tabor in Dobrna počitniških del ne načrtujejo, zaenkrat ni nikogar niti v Laškem, če se bo izkazala potreba po pomoči, pa bodo za posameznega dijaka ali študenta odobrili od 1 do 2 tedna dela.

Povprašali smo tudi druge občine, vendar do objave članka žal nismo dobili odgovorov. Če jih bomo, jih bomo v nadaljevanju članka objavili naknadno.
T: Š. Kumer