Polzelskim nogavičarjem trda prede

14. 08. 2015 12:46

tovarna nogavic polzela znamkaPolzelski tovarni nogavic, svojčas sinonim za kvaliteto daleč preko meje, grozi črn scenarij. Zaradi neplačanih prispevkov v zadnjih nekaj mesecih v višini dobrega pol milijona evrov je finančna uprava blokirala račune podjetju z okoli 260 zaposlenimi. Trenutno so zaposlenim za en teden podaljšali kolektivni dopust, položaj pa naj bi se jeseni zaradi novih naročil nekoliko izboljšal.

Vodstvo podjetja, ki ga od srede julija vodi predsednik nadzornikov Peter Kunstič, je predlagalo, da bi del davčnega dolga poplačali s prodajo nepremičnin, preostali del pa bi odplačali v letu dni, a je bil predlog zavrnjen.

Pred meseci je po koncu prisilne poravnave je z mesta predsednice uprave sporazumno odšla Karmen Dvorjak, ki jo je nasledil Branko Krašovec, ki ga je v Polzelo pripeljala prav ona. Njega je v začetku julija zamenjal Matjaž Trtnik, vendar ga je že 17. julija zamenjal Kunstič.

Za odmrznitev računa se pri finančni upravi prizadevajo tudi sindikati, saj je potem do stečaja le še korak.

Začetki podjetja segajo v leto 1927, ko je švicarski industrialec Albert Reiser na Polzeli začel plesti prve nogavice. Že pred drugo svetovno vojno je 350 delavcev izdelalo preko 1,8 milijona parov nogavic. V petdesetih letih so izdelali prve nogavice iz umetne svile, ki so v tistem obdobju postale pravi modni hit. Izkušnje in stalno vlaganje v razvoj so Polzeli omogočili, da je prva v takratni Jugoslaviji izdelala hlačno nogavico z imenom Peggy, ki je še danes sinonim za kvaliteto in je hlačnim nogavicam podarila ljubkovalno ime “pegice”.

Po propadu pohištvenega podjetja Garant bi morebiten konec tovarne nogavice za Polzelo in okolico pomenil še en hud udarec.

 

 

 

 

 

polovicka_celje_klik

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
187 queries in 0,581 seconds.