Potrjena prodaja terjatev Nove KBM do Tuša


Nova KBM je prodala svoj 20-milijonski delež terjatev za 7 milijonov evrov. Kmalu naj bi svoj 70 milijonski delež prodala še največja banka upnica Abanka. Od tega posla pa bo tudi odvisna usoda Tuša in več tisoč zaposlenih v podjetju.

Potem, ko je v vodo padlo kar nekaj poskusov skupinske prodaje terjatev skupine Tuš in so banke upnice začele počasi izgubljati vero v skupno prodajo, so nekatere banke upnice začele prodajati svoje posamične deleže terjatev do podjetja.

Iz Abanke in Nove KBM so tako že konec marca prišle neuradne informacije, da banki že imata kupca za svoj delež terjatev do Tuša, sredi maja pa naj bi bili posli takorekoč že sklenjeni. Danes pa je Nova KBM tudi uradno potrdila, da je prodala svojih 20 milijonov terjatev skladu AnaCap, ki v Sloveniji deluje skupaj z družbo Elements, poroča Večer.

Posel so potrdili tako v Novi KBM, kot tudi v skladu AnaCap vendar pa o znesku, ki ga je Nova KBM iztržila za 20-milijonske terjatve in naj bi bil v ponedeljek že plačan, ne želijo govoriti. Neuradno naj bi Nova KBM za terjatve dobila 7 milijonov evrov. Torej 65 odstotkov manj od celotne vrednosti terjatev.

Sedaj se čaka še informacija komu in za koliko bo terjatve prodala največja banka upnica Abanka, ki ima v lasti okoli 70 milijonov terjatev, torej skoraj četrtino vseh terjatev. Ta prodaja bo namreč odločilna za nadaljno usodo družbe in nekaj tisoč zaposlenih v Tušu. Abanka na ponedeljkovi seji še ni sprejela odločitve.