Prispela prevzemna ponudba za Cinkarno Celje

04. 06. 2018 11:22

cinka-3Danes je družba Anatol (sedež družbe je v Luksemburgu) iz skupine Martens Management Group, ob finančni podpori investicijske družbe KKR, objavila namero za prevzem Cinkarne Celje.

Za delnico ponujajo 220 evrov plus dodatnih 26,52 evra dividende, skupaj torej 246,52 evra za delnico oz. 200 milijonov evrov na kolikor vrednotijo družbo.

Cena za delnico Cinkarne Celje je bila še v petek na borznem trgu vredna 239 evrov, danes pa je njena cena že narastla na 258 evrov.

Prevzemnik ima sicer že veliko izkušenj s prevzemi slovenskih podjetij. Z njim je povezan avstrijski sklad Ring, ki je lastnik podjetja Niko Železniki. Pred leti je sklad že kupil podjetje Helios, ga prestrukturiral in prodal. Sklad KKR, ki finančno pomaga pri prevzemu Cinkarne pa ima v lasti Telemach, prizadeva pa si prevzeti tudi PRO Plus (POP Tv in Kanal A)

O prevzemni nameri je že obveščena tudi agencija za trg vrednostnih papirjev, agencija za varstvo konkurence, poslovodstvo Cinkarne in predstavniki delavcev. Ponudbo za nakup bo objavljena najkasneje v 30 dneh in ne prej kot v 10 dneh od obvestila o nameri po prevzemu, so sporočili iz družbe Anatol.

Generalni direktor Cinkarne Celje Tomaž Benčina je za Delo povedal, da so imeli danes uvodni sestanek s prevzemniki. Pogovarjali so se o prevzemni ponudbi. Benčina ni želel komentirati, ali gre morda za sovražni prevzem. Zatrdil pa je, da v družbi ne poteka skrbni pregled.

Iz družbe Martens Management Group so še sporočili, da imajo vizijo nadaljnjega razvoja Cinkarne kot samostojnega in vodilnega podjetja v Sloveniji kot tudi v širši regiji. Prav tako napovedujejo, da bodo obdržali vodstveno ekipo Cinkarne na čelu z Benčino. Prav tako naj nebi bilo predvidenih sprememb za sedanje kupce, dobavitelje in druge zainteresirane strani.

Cinkarna Celje je sicer v lanskem poslovnem letu za 15 odstotkov povečala prihodke iz poslovanja, ustvarili pa so kar trikratnik dobička v primerjavi z letom 2016. Dobiček leta 2017 je znašal slabih 29 milijonov evrov. Cinkarna Celje zaposluje približno 900 ljudi.

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
141 queries in 0,783 seconds.