Prvak slovenskega gospodarstva za lansko leto je Zlatarna Celje


Na lestvici 101 najboljših podjetij v Sloveniji, ki jo pripravlja časnik Finance, je prvo mesto zasedlo celjsko podjetje Zlatarna Celje, ki je v lasti družine Albreht. Na lestvici najboljših se je znašlo še nekaj podjetij s Celjskega, med drugim Cinkarna Celje, Frutarom Etol, Pivovarna Laško, Štore Steel, VOC Celje, Elektro Celje, Jagros,…

Celjske predstavnike najdemo tudi na lestvici največjih. Najvišje, v prvi dvajseterici najdemo Cinkarno Celje. Obe lestvici si lahko pogledate spodaj.

Revija Manager je objavila lestvico 101 najboljših in največjih slovenskih podjetij lanskega leta. Analizirali so lansko poslovanje velikih družb in jih razvrstili po velikosti in uspešnosti. V letu poslovnih rekordov se je na prvo mesto lestvice najboljših uspelo uvrstiti celjskemu podjetju Zlatarni Celje, lastnika Bojana Albrehta, ki se je lani znašel tudi na 41. mestu lestvice najbogatejših Slovencev. Albreht pa zlate jame ni našel v nakitu temveč v nepremičninah.

Visoka dobičkonosnost ob strmi rasti prodaje v zadnjem letu je na vrh lestvice najboljših slovenskih velikanov postavila Zlatarno Celje, ki je v lasti ene najbogatejših slovenskih družin Albreht. Podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo in prodajo nakita, se je v zadnjem obdobju podalo v nepremičninske posle in prav ti so razlog za tako dobro uvrstitev, zapišejo v obrazložitvi v reviji Manager.

Lani so v Zlatarni Celje skupne prihodke povečali za tretjino, na 57 milijonov evrov, čisti dobiček pa je eksplodiral na več kot devet milijonov evrov (9,2 mio €). V podjetju so dosegli 32,4 % rast prihodkov od prodaje, dobiček iz poslovanja glede na prihodke (EBIT marža) pa je dosegel 21 %.

Ob tako visoki rasti poznavalci sklepajo, da je glavni razlog za takšne rezultate uspešen in pravočasen skok v nepremičninske projekte. Predvsem naj bi k temu pripomogel lani končani ljubljanski stanovanjski objekt Ypsilon z 91 nadstandardnimi stanovanji. Za omenjeni projekt, ki je bil končan v zadnji četrtini leta 2018, so imeli namreč sredi minulega leta za 88 stanovanj že vplačane predujme, preostala tri pa so bila rezervirana.

V Zlatarni Celje je trenutno zaposlenih skupaj 420 ljudi, v dejavnosti, povezani z zlatarstvom, pa jih je 180. Podrobneje o zlatarju, ki je izkoristil nepremičninsko mrzlico (tukaj).

najboljska-2018

najvecja-podjetja2018

koncert-nana-milcinski-klik