Reševanje Tuša brez Mirka Tuša?


tušPred dobrim mesecem dni je bil napisan nov reprogram poplačila obveznosti za skupino Tuš, a še vedno ni podpisan. Za to naj bi bil čas do 24. januarja. Pojavila pa naj bi se tudi pobuda za menjavo Mirka Tuša.

Novi, tretji reprogram (MRA) posojil skupine Tuš (teh je skupaj za okoli 380 milijonov evrov) je bil spisan že decembra lani. Zakaj, torej, še ni podpisan? Po virih Financ naj bi bil razlog v tem, da je z Mirkom Tušem enostavno težko delati.

Kljub temu ne gre pričakovati, da 20 upnikov podpisov ne bi prispevalo do naroka na sodišču.  V igri je tudi predlog, da mora Mirko Tuš vajeti vodenja prepustiti drugemu. A banke, po drugi strani, tudi nimajo zamenjave. Vse to dokazuje različne interese upnikov.

Da je reševanje Tuša pomembna politična zgodba, dokazuje še dejstvo, da se državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Tadej Slapnik s tem ukvarja že od maja 2014. Skupaj z gospodarskim ministrom Zdravkom Počivalškom je študijo javno razgalil v petek. Finance povzemajo, da študija predvideva okoli 200 tisoč članov zadruge, ki bi plačali, da bi lahko kupovali v trgovinah. V začetku pa bi morali družbo (skupaj z obveznostmi) prevzeti dobavitelji, ki jim Tuš tako ali tako že dolguje.