Savinjska med vodilnimi regijami po izrabi bolniškega dopusta. Celjani ne izstopamo

19. 01. 2018 11:29

Slovenci smo glede povprečnega števila dni, ki jih letno koristimo za bolniški dopust, v samem vrhu evropskih držav.

Po podatkih SURS-a, ki je nedavno objavil regijske podatke glede bolniških odsotnosti za leto 2016, pa je večina slovenskih regij nad slovenskim povprečjem.

Tudi savinjska regija, ki je glede na dneve koriščene bolniške odsotnosti v samem vrhu slovenskih regij.

Slovenci smo v kategoriji bolniških odsotnosti že nekaj let v samem vrhu evropskih držav. Tako po deležu sredstev, ki jih za to namenjamo iz naslova socialne varnosti – več kot 4 % vseh sredstev za socialno varnost gre za pokritje bolniškega staleža, kar je nad evropskim povprečjem – , kot tudi po številu dni, ki jih preživimo na bolniškem dopustu.

sredstva-eu-bolniska
Delež sredstev za socialno varnost, ki jih Slovenija namenja za plačilo bolniških odsotnosti. (vir: eurostat)

 

Koliko dni smo zaradi bolniške odsotni od dela v Sloveniji

Po razpoložljivih podatkih smo Slovenci po bolniški odsotnosti v samem vrhu Evrope, saj v številu bolniških dni zaostajamo le za sosedo Hrvaško. Porast bolniških pa se nam dogaja že kar nekaj let.

Če pogledamo konkretne številke je v Sloveniji, v letu 2016, vsaka zaposlena ženska na bolniškem dopustu v povprečju preživela slabih 18 dni, moški pa približno 6 dni manj oz. slabih 12 dni.

Razlog za bolniško odsotnost pri moških so najpogosteje poškodbe in zastrupitve, pri ženskah pa bolezni mišično-skeletnega sistema in vezivnega tkiva.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je bilo zaradi začasne nezmožnosti za delo iz bolezenskih razlogov v Sloveniji v letu 2016 izgubljenih skupaj 10.378.095 delovnih dni, kar je kar 541.980 izgubljenih delovnih dni več kot v letu 2015.

Zavod za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) je tako za nadomestila plače leta 2016 namenil 285.308.173 milijona evrov, kar je skoraj 16 odstotkov več kot leta 2015.

In kako je v Savinjski regiji

Kot lahko vidimo v spodnjem grafu, smo v savinjski regiji v samem vrhu glede povprečnega števila dni, ki jih posamezni zaposleni prebivalec regije preživi na bolniškem dopustu. Pri tem za več kot dva dni presegamo slovensko povprečje.

Če pogledamo samo Mestno občino Celje pa je bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev trajala povprečno približno 15 koledarskih dni na leto, kar je skoraj identično od slovenskega povprečja.

Povprečno število dni bolniških odsotnosti po regijah (skupaj moški in ženske)

 

Tudi v posameznih skupinah moških in žensk je slika podobna (prikaz spodaj).

Vsaka zaposlena ženska v Savinjski regiji je na bolniškem dopustu v povprečju preživela dobrih 20 dni, vsak zaposlen moški pa slabih 14 dni. Pri obeh spolih smo slovensko povprečje presegli za približno dva dni.

Savinjska regija je v tem oziru tudi med vodilnimi slovenskimi regijami. Tako v kategoriji “žensk”, kot tudi v kategoriji “moških”, smo na visokem četrtem mestu, takoj za zasavsko, koroško in posavsko regijo.

Najmanj bolniških odsotnosti so v povprečju beležile regije zahodne Slovenije. V kategoriji “žensk” jih je bilo najmanj v gorenjski regiji, in sicer 15,4 dni, v kategoriji “moških” pa najmanj v osrednjeslovenski regiji, in sicer 9,7 dni.

V prav vseh slovenskih regijah so bile ženske v povprečju več dni bolniško odsotne.

B.S.

bumfest-zalec-polsi-klik

[yop_poll id=”13″]
Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
148 queries in 1,679 seconds.