Savinjsko-zasavska gazela 2011 drugič zapored KLS z Ljubnega ob Savinji (foto in video)


Včeraj je v Celjskem domu družba medijskih vsebin Dnevnik razglasila savinjsko-zasavsko gazelo za leto 2011. Že drugič zapored je po mnenju metodološke komisije najhitreje rastoče podjetje v regiji KLS Ljubno d.d., katerega direktor je Bogomir Strašek. Komisija je izbirala med tremi nominiranci, ki so poleg podjetja KLS Ljubno d.d. bila še trboveljski Dewesoft s programskimi rešitvami in proizvodnjo lastnih merilnih instrumentov in braslovška Termotehnika, kjer izdelujejo toplotne črpalke.

Čisto na začetku prireditve je prisotne pozdravil direktor razvoja in raziskav pri Dnevniku mag. Aleksander Bratina, ki je v nagovoru poudaril pomembnost podjetniške etike. Za njim je na oder stopil direktor državnega JAPTI Igor Plestenjak, navzoče pa je pozdravil tudi pooblaščenec župana MOC Stane Rozman.

Pokrovitelj prispevka:
Pokrovitelj prispevka je podjetje Jadra d.o.o.

KLS z zobatimi obroči po besedah Straška letos že presega 40 odstotkov evropskega in 12 odstotkov globalnega trga, delež novih proizvodov in novih kupcev v skupni prodaji v zadnjih letih pa znaša med 26 in 30 odstotki. Obroči so vgrajeni v motorje kar 26 avtomobilskih znamk. V zadnjih 15 letih je torej podjetje postalo eno najpomembnejših dobaviteljev avtomobilske industrije v svetovnem merilu. Odlikuje ga globalno poslovanje: 83 odstotkov prodaje, ki je v letu 2010 segla proti 22 milijonom evrov, poteka na mednarodnih trgih. Podjetje je bilo ob osamosvojitvi na robu propada, saj se je soočalo s 94-odstotno izgubo trga, vendar se je pobralo in se bo tudi letos po izboru savinjsko-zasavske gazele potegovalo za zlato gazelo 2011.

Po besedah direktorja podjetja Bogomirja Straška, ki podjetje vodi že 39 let, je recept za uspeh dokaj preprost. Potrebna so prilagajanja, držati se je potrebno rokov, ves čas je potrebno vlagati v razvoj. Bistvo uspeha pa je z izvirnimi odločitvami in minimalnimi stroški narediti izvirne izdelke. Ob vsem tem pa v podjetju zagovarjajo samospoštovanje, s katerim se po besedah Straška da doseči najboljše rezultate. Na prireditvi, ki jo je vodila odlična Bernarda Žarn, je direktor KLS spraševalki Jani Petkovšek Štakul razložil pomen skulpture, ki se nahaja na dvorišču podjetja. Gre za nekakšen meč, ki simbolizira samospoštovanje, orožje vitezov, ki so bili borbeni in častni ljudje, spoštovali so dano besedo, bili so vdani gospodarju. Ob vsem tem je Strašek poudaril, da ključno vlogo pri poslovanju igra dolgoročna zanesljivost.

KLS z 90-odstotno pokritostjo proizvodnih procesov velja tudi za najbolj avtomatizirano in robotizirano podjetje v panogi. Dodano vrednost na zaposlenega v zadnjih petih letih so podvojili, lani je znašala 70.381 evrov na zaposlenega. Letošnje savinjsko-zasavske gazele so prihodke iz prodaje v petih letih od 2005 do 2010 več kot potrojile. S prometom približno 400 milijonov evrov so v zadnjem petletnem obdobju ustvarile okoli deset milijonov evrov čistega dobička. Direktorjevo načelo, pri katerem črpa navdih od športnice Petre Majdič: “Vsak dan je potrebno trdo delati, da so rezultati lahko v neizprosnem okolju dovolj dobri”, se udejanja v osupljivem standardu. V KLS imajo na milijon proizvodov manj kot dve reklamaciji.

Dinamika rasti je značilna tudi za povečevanje dodane vrednosti. V petih letih so jo savinjsko-zasavske gazele povečale za približno 60 milijonov evrov ali skoraj trikratno. Povprečna dodana vrednost je lani dosegla 49.050 evrov na zaposlenega, pri čemer kar 55 odstotkov gazel na lestvici savinjsko-zasavske regije presega 35.152 evrov povprečne dodane vrednosti na zaposlenega v Sloveniji.

KLS je z včerajšnjo razglasitvijo postal četrti finalist za zlato gazelo 2011. Peti finalist bo znan prihodnji teden v Dolenjskih Toplicah na prireditvi Dolenjsko-posavska gazela 2011, potem pa sledi še izbor Primorsko-notranjska gazela 2011, ki bo 13. oktobra v Novi Gorici.

Dogodek so popestrili glasbenik Janez Dovč s spremljevalcema, mlada pevka Katja Koren ob spremljavi otroškega pevskega zbora II. OŠ Celje.

Vabljeni k ogledu spodnjih video prispevkov, kjer boste lahko videli slavnostno razglasitev in govor dobitnika naziva ter izjavo, ki jo je Bogomir Strašek podal po razglasitvi.

Vabljeni pa tudi k ogledu galerije fotografij, kjer si lahko ogledate ujete trenutke prireditve.

[simpleviewer width=100% height=700 id=81]

v/t/f: Egon Horvat