Sejem Forma tool, Plagkem, Graf&Pack in Livarstvo 2011 (foto)


V torek je na celjskem sejmišču ministrica za gospodarstvo mag. Darja Radić uradno odprla štiri strokovne sejme Forma tool, Plagkem, Graf&Pack in Livarstvo. Vse do petka se bodo v Celju predstavljala najbolj inovativna in razvojno usmerjena podjetja, ki tudi v težkih gospodarskih časih ustvarjajo dodano vrednost in vlagajo v razvoj. Na letošnjem strokovnem “četverčku” v Celju se predstavlja 520 razstavljavcev iz 29 držav Evrope in sveta.

Prvi sejemski dan, ki je bil tematsko je zaznamovan z grafiko in pakiranjem, v okviru katerega med drugim razpravljajo o prihodnosti slovenske grafike, so na otvoritveni slovesnosti podelili tradicionalna sejemska priznanja.

Pred dvema letoma so se na tem sejmu soočali z učinki svetovne gospodarske krize, ki se po besedah izvršne direktorice družbe Celjski sejem Brede Obrez Preskar umirja, saj se krivulja gospodarske rasti obrača navzgor, ob tem se razmere vse bolj stabilizirajo, vračajo se na poti rasti. Slednje naj bi se izražalo prav na aktualnem sejmu, ki ponovno združuje predstavitve novih tehnologij in številnih razvojnih dosežkov naših domačih in tujih razstavljavcev, nastalih v minulih dveh letih. Znova so se pridružili številni razstavljavci, ki jih leta 2009 ni bilo, seveda je bilo opaziti, da nekateri niso uspeli preživeti težkih časov.

Ministrica Radićeva je bila zadovoljna s tehnološkim in inovativnim razvojem, ki ga je imela možnost videti v Celju. »Gre za podjetja, ki tudi v času krize ne tarnajo, ampak ustvarjajo in razmišljajo, kako izumiti kaj novega,« je dejala Radićeva. Povedala je, da država podpira tudi tista podjetja, ki stalno, ne glede na krizo, vlagajo v razvoj novih proizvodov in so jim v zadnjih dveh letih za to namenili 600 milijonov evrov. Letos naj bi se po njenih besedah že kazali prvi rezultati vlaganja.

Navdušenje nad sejmom in vsebino je pokazal tudi pooblaščenec župana Mestne občine Celje Marko Zidanšek. Ob praznovanju 560-letnice podelitve mestnih pravic mestu Celje so še posebej ponosni, da sejemske prireditve živijo z mestom, ki mu dajejo poseben status.

Kot smo že omenili, so del sejemskega dogajanja tudi tradicionalna sejemska priznanja, ki so jih danes podelili. Strokovne komisije, ki so jih vodili dr. Gašper Gantar za sejem Forma tool, Janez Navodnik za sejem Plagkem in Mirjam Jan Blažič za sejem Livarstvo, so ocenjevali tiste izdelke, ki so jih razstavljavci dejansko razstavili na letošnjem četverčku, so v okviru sejma Forma tool podelile zlato, srebrno in bronasto priznanje, v okviru sejma Plagkem zlato priznanje in v okviru sejma Livarstvo srebrno priznanje.

Zlato priznanje sejma Forma tool je dobilo Gorenje orodjarna d.o.o., Velenje, ki izdeluje transferno orodje za podjetje Peugeot. Prav tako je srebrno priznanje dobilo Gorenje orodjarna d.o.o. iz Velenja, ki izdeluje etažno orodje za brizganje okvirja vrat gospodinjskega aparata PS 05. Bronasto priznanje je pripadlo Adapti d.o.o. iz Brezovice pri Ljubljani za izdelavo obrezilnih nožev z ravno ali prostorsko delitvijo.

Zlato priznanje sejma Plagkem je dobil KMS d.o.o. iz Šenčurja za stroj za brizganje plastike z električno zasnovo. Srebrno priznanje sejma Livarstvo pa je pripadlo JGZ “Pohorje” Mirna iz Šentruperta za izdelek “kapo hidrantov”, izdelan na osnovi tehnologije toplega preoblikovanja oz. kovanja.

Po uradni otvoritvi sejma se je ministrica Radićeva tudi sprehodila po vseh štirih sejmih. Nad inovativnim vzdušjem, ki vlada na sejmu, je bila zelo navdušena. Po njenih besedah ji obisk sejma vliva upanje, da imamo v Sloveniji zdravo jedro gospodarstva, ljudi, inovacije, tiste, ki znajo ustvarjati nove proizvode z visoko dodano vrednostjo. Slednje bo Slovenijo kot motor popeljalo v boljše čase. Ob tem je zagotovila, da bo spodbujanje raziskovalnih aktivnosti prioriteta ministrstva tudi v prihodnje.

Sejem bo odprt vse do petka, 15. aprila, od 9:00 do 17:30.

Vabljeni k ogledu fotografij, ki smo jih posneli na sejemskem dogajanju.

[simpleviewer width=100% height=700 id=23]