Sejmi Flora, Poroka, Altermed 2012: za ugodne nakupe, nasvete, dih jemajoče razstave

13. 03. 2012 19:28

Tik pred koledarskim začetkom pomladi celjsko sejmišče tradicionalno gosti sejme, ki niso le paša za oči, temveč priložnost za ugodne nakupe in brezplačne nasvete številnih domačih in tujih razstavljavcev pred začetkom spomladanskih del na vrtu in okolici doma. Sejme FLORA, POROKA, ALTERMED in največje srečanje čebelarjev ApiSlovenija bo letos v Celju mogoče obiskati prihodnji konec tedna, med 16. in 18. marcem. Na sejmišču si bo mogoče v treh dneh ogledati ponudbo skoraj 420 razstavljavcev iz Slovenije in tujine.

Sejmi po besedah izvršne direktorice družbe Celjski sejem d.d. Brede Obrez Preskar tudi letos prinašajo novosti v razstavnem programu, dogajanje pa pomembno sooblikujejo tekmovanja mladih cvetličarjev, vrtnarjev in aranžerjev, aktualne strokovne razprave in nasveti za vse ljubitelje cvetja, urejenih vrtov in okolice doma. Spomladansko prebujenje pa predstavlja tudi primeren trenutek za okrepljeno skrb za zdravo bivanje in dobro počutje, za kar bo veliko priložnosti na sejmu Altermed.

Prvi sejemski dan bo veliko pozornosti namenjeno tudi ozaveščanju javnosti o pomenu domačih, v Sloveniji pridelanih semenih, zelenjavi in okrasnih rastlinah. Eko civilna iniciativa Slovenije EKOCI pripravlja okroglo mizo o pomenu samooskrbe in ohranjanju avtohtonih semen. Z ohranjanjem slovenskim semen si namreč zagotavljamo hrano za jutri. Slovensko združenje za integrirano in ekološko pridelavo zelenjave pripravlja predavanje o slovenski pridelavi zelenjave, o pomenu okrasnega vrtnarstva za slovenski turizem pa bo govora v okviru posveta Združenja pridelovalcev okrasnih rastlin Slovenije, kjer bodo pozornost namenili tudi predstavitvi blagovne znamke »Pridelano v Sloveniji«.

Kako pomembna je naravna hrana, pripravljena iz ekoživil za zdravi trajnostni razvoj, pa bodo obiskovalcem sejmov že prvi dan razložili tudi otroci in mentorji ekovrtcev in ekošol – na sejmu Altremed se jih bo predstavilo 65. V demo kuhinji bodo pripravljali zeliščne namaze, pekli kruh iz ekološko pridelane moke, na demo odru pa bo med drugim mogoče prisluhniti nastopu Nike Cebin in dijakov 3. letnika Gimnazije Ledina s pomenljivim naslovom »Človek je, kar je« ter si ogledati podelitev nagrad dveh nagradnih natečajev. V okviru natečaja Eko-paket, katerega pobudnik in podpornik je družba Tetra Pak d.o.o. izvaja pa ga v sodelovanju s programom Ekošola, se za nagrade poteguje rekordnih 282 prijavljenih izdelkov na temo odgovornega ravnanja in odlaganja kartonske embalaže za mleko in sokove. V okviru likovnega natečaja Ekošole in trgovine Rajarija na temo Moj planet je ekoplanet pa bodo podeljene nagrade najboljšim likovnim delom, ki bodo sicer razstavljena ves čas sejmov.

»V Celjskem sejmu obiskovalce vabimo, da si pred obiskom natančen program dnevnega dogajanja na sejmišču ogledajo na naši spletni strani www.ce-sejem.si. Sejme Flora, Poroka in Altermed je sicer mogoče obiskati med 9. in 18. uro,« je na današnji novinarski konferenci še razložila Breda Obrez Preskar. Odrasli bodo za vstopnico odšteli 6,00 EUR, otroci, dijaki, študenti in upokojenci pa 5,00 EUR. Z dnevno vstopnico se je mogoče brezplačno udeležiti vseh predavanj in predstavitev, ki bodo ta dan potekala na sejmišču.

17. sejem FLORA: Velika razstava cvetličnih kreacij, vzorčnih vrtov, tekmovalnih izdelkov …

Sejem vrtnarstva, cvetličarstva in krajinske arhitekture FLORA bo tudi letos poskrbel za predstavitev cvetličarskih in vrtnarskih trendov nove sezone ter bogato ponudbo semen, sadik, lončnic in druge potrebne opreme za dom in vrt domačih in tujih ponudnikov. V sejemski dvorani K si bo mogoče ogledati veliko razstavo cvetličnih kreacij članov Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OZS ter tekmovalne izdelke mladih cvetličarjev in vrtnarjev, ki bodo ustvarjali na temo domačnosti.

Mladi cvetličarji – pomerilo se bo 11 ekip – bodo postavili razstavni prostor za izdelavo cvetlične dekoracije v prostoru na temo domačnost, izdelali cvetlično dekoracijo zanj in ter se pomerili še v izdelavi v roki vezanega šopka. Vrtnarji – prijavljenih je 11 ekip – bodo uredili zunanji prostor na temo domačnost atrija. Vsi tekmovalni izdelki bodo na ogled vse tri sejemske dni. Ogledati pa si bo mogoče tudi tekmovalne izdelke mladih aranžerjev – pomerilo se bo 9 ekip -, ki bodo tekmovali na temo Evropska prestolnica kulture 2012. Tekmovanje cvetličarjev in aranžerjev šteje za državno tekmovanje Olimpijada poklicev.

Pomemben del sejemskega dogajanja pa bodo tudi strokovne razprave. Med drugim bo govora o sonaravnem urejanju obhišnih vrtov, o zdravilnih rastlinah iz daljnih krajev, o novih trajnicah in drevninah v naših vrtovih in parkih, veliko pozornosti pa so že na minulem sejmu požele poučne delavnice za najmlajše, ki bodo lahko posadili svoj potaknjenec rastline.

11. sejem POROKA: Še več ponudbe za ženine, bogato nagradno žrebanje, modne revije tudi s poročnim perilom

Sejem POROKA letos prinaša še več ponudbe za celovito organizacijo enega najlepših dni v življenju posameznika, poroke. Posebej velja omeniti večjo ponudbo za ženine. Odvile se bodo štiri modne revije – letos tudi s poročnim perilom – s top slovenskimi manekenkami, ki jih bodo spremljala različna presenečenja za obiskovalce. Med drugim se bodo lahko posladkali s pravo poročno torto.

Poleg razstave Poroka skozi čas, ki jo pripravlja Sekcija fotografov pri OZS, bodo slovenski cvetličarski mojstri razstavili poročne šopke. Nagrajeni bodo tako avtorji najbolje ocenjenih poročnih šopkov, kot tudi obiskovalci, ki bodo izbrali svojega favorita. Razstavljenih bo 55 šopkov, ki bodo v soboto predstavljeni na posebni reviji – baletni simfoniji v režiji Igorja Jelena – Iggya.

Za bodoče mladoporočence sicer razstavljavci pripravljajo številne sejemske ugodnosti in presenečenja. Z malo sreče pa si bo lahko marsikateri par še dodatno zmanjšal stroške poroke, saj Celjski sejem v sodelovanju z razstavljavci pripravlja bogato nagradno žrebanje. Med nagradami so tako poročna torta in druge sladke dobrote, vabila, dekoracija z baloni, set za nego kože, zdraviliška razvajanja, kot tudi poročni šotor za 60 oseb …

Zanimivost letošnjega sejme Poroka pa je zagotovo tudi predavanje psihoterapevtke dr. Veronike Seles za varnost, zaupanje in naklonjenost v odnosu z naslovom Nezvestoba – kako jo preprečiti?, ter predstavitev glasbe za poročno zabavo v živo na prireditvenem odru.

8. sejem ALTERMED: 100 predavanj, demonstracij zdravega kuhanja in prikazov zdravilnih tehnik

Sejem ALTERMED letos prinaša več kot 100 demonstracij zdravega kuhanja, predstavitev zdravilnih tehnik in predavanj priznanih domačih in tujih duhovnih učiteljev. Najmlajšim obiskovalcem sejmov bosta posebej namenjena tudi dva otroška kotička, v atriju sejmišča pa se bo mogoče vse tri sejemske dni udeležiti tečaja nordijske hoje.

Med predavatelji na sejmu letos najdemo raziskovalca in poznavalca divje hrane Daria Cortesa. V demo kuhinji bo pripravljal enostavne jedi z užitnimi divjimi rastlinami. Sanja Lončar pa bo skupaj s sodelavci na projektu Skupaj za zdravje človeka in narave v demo kuhinji največ pozornosti namenila zamolčanim zdravilnim močem začimb. Lončarjeva na sejmu Altermed sodeluje od začetka in je tudi pobudnica demo kuhinje. Po njenih besedah pomen sejma ni toliko v širini, kot globini. »Zato obiskovalci priznavajo, da je na njem toliko poglobljene vsebine, da je obisk vedno doživetje in mnogi pridejo tudi dva dni zapored. Temu prispevajo kakovostna predavanja in dogodki ter edukativni prikazi med katerimi je demo kuhinja posebnost Altermeda.« Projekt Sanje Lončar sicer aktivno povezuje že več kot desetino Slovencev.

Zanimivo pa bo tudi na drugih predavanjih in predstavitvah, ki se bodo odvile v treh sejemskih dneh. Med drugim bo mogoče prisluhniti nastopu dr. Miri Omerzel – Mirit. Kozmični telepatki, ki od leta 2000 živi brez običajne hrane. Je pranojedka, ki se hrani s kozmično energijo. O svobodi sredi kaosa pa bo npr. spregovoril duhovni učitelj Tony Samara.

ApiSlovenija, 35. dnevi čebelarstva v Celju: O skrbi za zdravje čebel in varnih čebeljih pridelkih

Tridnevno sejemsko dogajanje bo zaokrožilo še največje srečanje čebelarjev ApiSlovenija, ki ga Celjski sejem pripravlja skupaj s Čebelarsko zvezo Slovenije (ČZS). Dogajanje bo prvič tridnevno, saj se bo v petek odvil 1. mednarodni simpozij o kranjski čebeli, na katerem ČZS pričakuje 30 strokovnjakov iz Avstrije, Hrvaške, Makedonije, Nemčije, Romunije, Srbije, Slovaške, Španije, Turčije in ZDA.

Čez vikend pa bo poleg tradicionalne mednarodne prodajne razstave, kjer čebelarke in čebelarji pred začetkom sezone nakupijo vse potrebno za čebelarjenje, ter strokovnega seminarja, ki bo v soboto posvečen zdravstvenemu varstvu čebel in varnim čebeljim pridelkom, v nedeljo pa se bodo čebelarji posvetili primerom dobrih praks, na celjskem sejmišču potekala še 2. mednarodna konferenca čebelarskih organizacij. Slovenski čebelarji bodo o problematiki in reševanju zdravstvenega varstva čebel ter skrbi za varne čebelje pridelke spregovorili tudi s kolegi iz tujine. Med drugim bodo na konferenci sodelovali predstavniki čebelarskih zvez Bolgarije, BiH, Hrvaške, Irske, Poljske, Romunije, Slovaške, Slovenije, Srbije, Turčije. Prisotni pa bodo tudi predstavniki Apimondie – Mednarodne zveze čebelarskih organizacij, Apislavije – Federacije čebelarskih organizacij in Balkanske zveze čebelarskih organizacij.

*Promocijska novica

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
166 queries in 1,076 seconds.