Kaj se gre Mirko Tuš, da so nanj poslali kriminaliste?

18. 07. 2017 17:55

Nekoč ob Mercatorju največja slovenska trgovska veriga, katerega lastnik je prav tako nekoč najbogatejši Slovenec Mirko Tuš, se že dolgo otepa visokih dolgov. Težave so že pred leti želeli rešiti s prodajo Tušmobila, za katerega so mnogi prepričani, da je finančno potopil Tušev trgovski imperij, ter koprskega trgovskega centra Planet Tuš, a zaman.

Lani se je tako konzorcij bank upnic odločil za prodajo skupine Tuš. Toda tudi pri tem se sedaj zapleta. Kot poroča portal Siol.net, pa naj bi celjskega podjetnika Mirka Tuša obiskali celo kriminalisti.

Eden od pogojev, da so banke pred leti pristale na prestrukturiranje Tuša, je bila prodaja osebnega premoženja Mirka Tuša. Tuš je zato prodal naložbe v Braziliji. Po takratnem načrtu bank upnic, naj bi tretjino dolga poplačal s prodajo premoženja, dve tretjini pa s prestrukturiranjem.

Banke upnice so prodajo 300 milijonov evrov terjatev do Skupine Tuš začele lani jeseni. Prvotno so bili kandidati za nakup trije skladi. Sedaj pa naj bi v igri ostal samo angleški finančni sklad AnaCap Financial Partners, ki naj bi tudi oddal najvišjo ponudbo. Kljub temu naj bi ta znašala zgolj 35 odstotkov vrednosti terjatev, kar naj nebi zadovoljilo bank upnic. A ne zapleta se zgolj pri kupnini.

rp_mirko_tus.jpgKot namreč poroča portal Siol, naj bi banke sumile, da se Tuš za njihovim hrbtom dogovarja o tem, da bi se del kupnine stekel neposredno na njegov račun, zato naj bi ga pod drobnogled vzeli tudi kriminalisti.

Strah bank je toliko večji, ker jih je Mirko Tuš v preteklosti že prelisičil, pišejo na Siolu.

Že lani novembra je namreč blagovne znamke Engrotuša prenesel na podjetje Tus Global Group iz Hongkonga, katerega imena lastnika ni mogoče preveriti.

Domneva se, da je to Mirko Tuš, ki naj bi takšen poslovni manever izvedel prav zato, da je nanj prenesel blagovne znamke in jih skril pred upniki. S tem naj bi Tuš v roke dobil vzvod, da se vključi v prodajni postopek, čeprav so glede na višino njegovih dolgov dejanske lastnice holdinga banke.

Engrotuš mora podjetju v Hongkongu plačevati za uporabo blagovnih znamk, med katerimi so tudi D*nar, Tušev Chef in Max.

Mirko Tuš je podoben manever izpeljal že pri Tušmobilu, ki ga je leta 2014 kupil Telemach. Pri tem poslu so banke sicer prejele veliko večino od 110-milijonske kupnine, a so naknadno ugotovile, da se je Tuš vzporedno s Telemachom dogovoril še o prodaji Tušmobilove blagovne znamke, ki jo je pred tem brezplačno prenesel nase.

Telemach je zanjo zakoncema Tuš odštel 29 milijonov evrov in jo kmalu zatem ukinil. Kupnina naj bi romala na račun podjetja Middlesbor iz Hongkonga, za katerim se domneva, da prav tako stojita zakonca Tuš.

Banke so, ko so ugotovile kako jih je Tuš izigral, zahtevale, da s kupnino poravna svoje obveznosti do Skupine Tuš, ki znašajo okoli 25 milijonov evrov. Toda namesto tega naj bi Tuš kar sam sebi podaljšal rok vračila za več let, kar bi lahko tudi pomenilo, da dolga ne namerava poravnati.

Zaradi vsega tega naj bi, kot še poroča Siol, tri največje banke upnice – NLB, SID banka in Gorenjska banka – zoper Mirka Tuša vložile kazensko ovadbo, v kateri naj bi mu očitale zlorabo položaja pri prenosu blagovnih znamk.

Ob vsem skupaj pa se postavlja tudi vprašanje, zakaj se banke do danes še niso odločile za razlastitev Tuša, s čimer bi mu odvzele vzvode upravljanja, zaključujejo na Siol.net.

B.S.

flos-polsi-2017

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
158 queries in 3,878 seconds.