Skupina Pivovarna Laško je v resnih težavah

08. 02. 2012 23:31

Razlog za to je umik hrvaškega Agrokorja, ki se je več mesecev potegoval za nakup dobrih 52 odstotkov deleža Mercatorja. 24 odstotna lastnica najboljšega soseda je tudi skupina Pivovarna Laško, ki bi se lahko v primeru prodaje znebila skoraj 200 milijonov evrov dolga.

Po poročanju MMC naj bi imela skupina približno 380 milijonov evrov posojil, zato bi ji prodaja Mercatorja še kako prišla prav. V Agrokorju pravijo, da 850 milijonov evrov vredno ponudbo umikajo zaradi “neodločnosti nekaterih prodajalcev”. Nekateri mediji pa poročajo, da naj bi bila ključni akter na slovenski strani aktualna vlada, ki naj bi blokirala prodajo najboljšega soseda.

Za pivovarje je umik Agrokorja hud udarec. Kot poroča Delo, jim prihodnji mesec namreč zapade plačilo več kot 150 milijonov evrov posojil do domačih bank. Upajo, da jim bodo banke upnice šle na roke predvsem zato, ker dosegajo dobre prodajne rezultate. V naslednjih dneh bodo znova zagrizli tudi v možnosti finančne sanacije skupine. Osredotočili se bodo predvsem na  doseganje dolgoročnih dogovorov z upniki obeh pivovarn.

Agrokor je bil sicer edini ponudnik za nakup Mercatorja in je ponujal 221 evrov za delnico. V preteklih dneh se je veliko ugibalo, ali bo hrvaško podjetje znižalo ceno svoje ponudbe za nakup večinskega paketa Mercatorja,  a se je to zdaj nenadoma umaknilo. Toda če upoštevamo, da se je hrvaški koncern za nakup najboljšega soseda trudil kar 3 leta, ni mogoče z gotovostjo trditi, da ne bo spet poskušal.

Kdo je navdušen nad propadom omenjenega posla, pa si lahko preberete v članku Dela:

Agrokor uradno umaknil ponudbo za nakup Mercatorja

Oznake: , , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
164 queries in 1,470 seconds.