Torek prinaša podražitev goriv. Dizel občutneje dražji


Ob polnoči se bodo cene pogonskih goriv podražile. Liter 95-oktanskega bencina bo dražji za dva centa, liter dizelskega goriva pa za devet centov. Polnjenje 50-litrskega rezervoarja avtomobila z dizelskim motorjem bo tako v torek za 4,5 evra dražje.

Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta od torka, 25. oktobra, do vključno ponedeljka, 7. novembra 2022, znašali 1,775 evra za liter dizelskega goriva (trenutno 1,684 evra) in 1,430 evra za liter NMB-95 (trenutno 1,414 evra). Obenem bo nova najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja znašala 1,459 evra na liter (trenutno 1,367 evra).

Dizelsko gorivo bo tako dražje za devet centov, NMB-95 pa za slaba dva centa dražje kot v preteklem 14-dnevnem obdobju. Najvišja dovoljena drobnoprodajna cena kurilnega olja bo znašala 1,459 evra na liter, kar je za devet centov dražje kot v preteklem 14-dnevnem obdobju.

Marže trgovcev so v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov izven območja avtocest in hitrih cest omejene in lahko znašajo največ 0,0983 evra za liter dizelskega goriva in 0,0994 evra za liter NMB-95. Vlada pa je s 13. septembrom omejila tudi najvišjo dovoljeno višino marže za kurilno olje na 0,08 evra za liter. Polnjenje 50-litrskega rezervoarja avtomobila z dizelskim motorjem bo tako v torek za okoli 5 evrov dražje.

Cene pogonskih goriv na avtocestnem križu se oblikujejo prosto.

Kako se izračunava cena goriv?

Ceni omenjenih pogonskih goriv se bosta tudi v prihodnje izračunavali na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja ameriški dolar – evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov. Za naftne derivate se štejeta 95-oktanski neosvinčeni motorni bencin in dizelsko gorivo, za dizelsko gorivo pa se šteje osnovno dizelsko gorivo brez dodatkov.

Cene goriv po Sloveniji lahko spremljate na portalu goriva.si