Tovarna nogavic Polzela odšla v zgodovino

20. 07. 2018 12:48

rp_Tovarna-nogavic-Polzela5-300x225.jpgTovarna nogavic Polzela je danes, po 91 letih, ustavila proizvodnjo. Današnja izmena delavcev je danes v tovarni zgolj dokončala zadnje nogavice in odpremila zadnja naročila.

Tovarna nogavic Polzela je vseskozi proizvajala nogavice za najbolj prestižne blagovne znamke, žal pa z nogavicami pod svojo blagovno znamko ni znala prodreti na najprestižnejše trge.

Ena izmed največjih uspešnic so bile leta 1969 prvič izdelane fine ženske hlačne nogavice Peggy.

Po 91 letih obratovanja se danes dokončno zapira Tovarna nogavic Polzela, ki je nekoč veljala za eno izmed najmodernejših tovarn v panogi nogavičarstva. Po drugi svetovni vojni je tako zaposlovala preko 350 ljudi, ki so letno proizvedli skoraj dva milijona parov nogavic. Enega izmed mejnikov tovarne je predstavljala fina ženska hlačna nogavica Peggy, ki so jo na trg poslali leta 1969. V tistih letih so v tovarni izdelali kar 43 milijonov parov teh nogavic, od katerih jih je več kot 40 odstotkov končalo na najzahtevnejših mednarodnih trgih.

nogaviceTovarno nogavic Polzela je po razpadu Jugoslavije prizadela izguba jugoslovanskega trga. Kasneje jim je država skušala pomagati s subvencijami, posojili in drugo pomočjo vendar se tovarna ni znala prilagoditi novim tržnim razmeram. Čeprav so proizvajali nogavice za najbolj priznane blagovne znamke, pa nogavic pod svojo znamko niso znali prodati po enaki ceni. Zaradi tega je postala proizvodnja predraga, podjetje pa je tonilo v izgubah. V tem času se je zamenjalo tudi veliko managerjev podjetja, v zadnjem letu in pol kar sedem.

Poleg težkih razmer s katerimi se je spopadala Tovarna nogavic Polzela so kriminalisti odkrili še sumljive finančne transakcije, neupravičena izplačila in odlive denarja na zasebne račune, za kar pa ni nikdar nihče odgovarjal. Podjetje je tako leta 2016 končalo v stečaju, včeraj pa je peščica delavcev (na koncu jih je v tovarni delalo še 67, s 1. avgustom pa jih bo v okviru družbe delalo še 31.), še zadnjič prišla na izmeno, da so dokončali zadnje nogavice ter odpremili zadnja naročila.

Proizvodne hale so trenutno že prazne, obratuje zgolj še industrijska prodajalna, kjer po zelo znižanih cenah odprodajajo zadnje izdelke.

Stečajni upravitelj bo sedaj skušal tovarno prodati po delih (nepremičnine, premičnine, blagovne znamke, zaloge), saj za nakup celotne tovarne ni interesa. Do sedaj sta bili namreč odprti že dve javni ponudbi. V prvi so tovarno ponujali za 2,8 mio evrov, v drugi pa za 2,46 mio evrov. Obakrat za nakup ni bilo interesentov

Za 14. avgust sta napovedani dve ločeni dražbi, na katerih se bosta prodajala počitniški apartma v Čatežu in prostori že nekaj časa zaprte prodajalne v Mariboru.

vir: TV Slovenija

flosfest-klik

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 1,400 seconds.