Kaj bo s tradicionalnim rivalstvom pivopivskih patriotov? Union se bo varil v Laškem


Odkar je pivovarski velikan Heineken prevzel skupino Pivovarna Laško Union (PLU), je v tej družbi prišlo do nekaj korenitih sprememb. Sedaj pa se obeta ena, ki bo nekoliko spremenila tudi tradicionalno rivalstvo slovenskih pivopivskih patriotov. Najpozneje z začetkom leta 2022 bodo namreč v Laškem, poleg Laškega piva in Heinekena, začeli variti tudi pivo Union.

Glavni razlog za to potezo naj bi bil dotrajan, 35 let star hladilni sistem na lokaciji Ljubljana, novega pa imajo v Laškem. V skupini PLU sicer zagotavljajo, da se bo Union varil po isti recepturi kot doslej.

V Ljubljani sicer ostajata liniji vode in brezalkoholnih pijač. Tudi blagovne znamke se ohranjajo, kako pa bo poteza vplivala na zaposlene v eni in drugi enoti pa ostaja neznanka.

Po informacijah, ki so jih pridobili na portalu MMC naj bi bila večina dejavnosti iz Ljubljane v Laško preseljena v enem letu. Heineken naj bi se, vsled stroškovne racionalizacije proizvodnje, že dolgo spogledoval s selitvijo proizvodnje Uniona. Del zemljišča Pivovarne Union naj bi v prihodnosti šlo v prodajo, skozi njega pa naj bi potekal t. i. tivolski železniški lok oz. povezovalna proga med gorenjsko in primorsko železnico.

Razlogi za selitev varjenja Uniona v Laško so po besedah vodstva sicer bolj na strani presežnih kapacitet, ki ostajajo neizkoriščene in jih tuji lastnik očitno racionalizira. Med kapacitete sodijo tudi hladilne naprave, pišejo na MMc-ju. “Ta odločitev je posledica preventivne neodvisne varnostne ocene 35 let starega hladilnega sistema v Pivovarni Union, ki je pokazala, da ni več primeren za obratovanje in bi v prihodnje lahko predstavljal pomembno varnostno tveganje. Zaradi tega moramo žal del proizvodnje, ki je vezan na dotični hladilni sistem, ustaviti”, so za omenjeni portal pojasnili v skupini Pivovarna Laško Union.

Ker omenjeno hladilno napravo, ki je tudi zelo draga, že imajo v Laškem, je bila odločitev tako na dlani. Union naj bi se tako začel v Laškem variti najpozneje z novim letom 2022. Na zdajšnjem mestu nasproti Tivolija ostajajo dejavnosti pakiranja in logistike, prav tako upravne in korporativne funkcije, enako muzej in Pivnica Union. Tudi proizvodnja brezalkoholnih pijač in vode, ki jo pridobivajo iz štirih tamkajšnjih vodnih vrtin, ostaja v prestolnici. Obljubljajo pa še center inovacij in manjšo mestno pivovarno.

foto: PLU