Mednarodni obrtni sejem MOS Celje 2015 (foto in video)


48_mos_celje_2015_1V torek, 8. septembra, je vrata odprl že 48. Mednarodni obrtni sejem v Celju. Kakor vsako odprtje, je tudi letošnje minilo v znamenju nagovorov visokih gostov, pred zbrane so stopili predsednik Vlade RS dr. Miro Cerar, izvršna direktorica MOS Celje Breda Obrez Preskar, župan MOC Bojan Šrot in predsednik OOZ Slovenije Branko Meh. 

Več kot 1500 razstavljavcev iz 38 držav se bo vse do nedelje predstavilo na letošnjem sejmu. Ob tem je potrebno dodati, da letošnji sejem obeta rekordno število skupinskih predstavitev tujih gospodarstev. Že na otvoritveni slovesnosti je bilo jasno, da največjo pripravlja Kitajska, ki ima na sejmu svoj državni paviljon.

48_mos_celje_2015_2

Pred uradnim odprtjem je zbrane v Modri dvorani celjskega sejmišča pozdravila in nagovorila izvršna direktorica MOS Celje Breda Obrez Preskar, ki je med drugim izpostavila, da sejem odraža razmere v gospodarske okolju, sledi in sooblikuje aktualne gospodarske vsebine in trende na poslovnem področju. Po njenih besedah je MOS vsa leta uspešno kljuboval najzahtevnejšim tržnim razmeram in ohranil vlogo najpomembnejše sejemske prireditve v regiji. Celotnemu nagovoru lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku.

Ponosen pa je tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot, ki je v nagovoru poudaril, da je Celje tudi sejemsko mesto. Med drugim je povedal, da je prepričan, da bodo sejmi v prihodnje vedno bolj pomembni, saj so (kljub tehnološkemu napredku!) potrebni osebni stiki med razstavljavci best online casino in obiskovalci. Tudi njegovemu nagovoru lahko v celoti prisluhnete v spodnjem video posnetku.

Branko Meh, predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije pa je predlagal, naj načelo “najprej pomisli na male” postane stalnica slovenske politike. Izpostavil je glavno nalogo zbornice, ki je podpora malemu gospodarstvu in izboljšanje pogojev poslovanja obrtnikov in malih podjetnikov. V sled tega so na OZS tudi letos pripravili sto konkretnih rešitev za izboljšanje poslovnega okolja in z njimi seznanili aktualno vlado. Celotnemu nagovoru lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku.

Predsednik Vlade RS Miro Cerar je na odprtju MOS izpostavil ugodne napovedi, ki kažejo na okrevanje gospodarstva ter na izboljšanje razmer na trgu dela, ob tem pa posvaril, da nas pozitivni trendi ne smejo uspavati. Po njegovih besedah se je prvič po začetku krize uvrstitev Slovenije na lestvici konkurenčnosti držav, ki jo pripravlja Inštitut za razvoj managementa, izboljšala za šest mest. A kljub temu Slovenija ostaja v zadnji tretjini držav na omenjeni lestvici. Povedal je tudi, da se nahajamo v zelo občutljivem času, ko mednarodno okolje ni dovolj stabilno in spomnil na finančne, ekonomske, varnostne in druge krizne situacije – od Ukrajine, Grčije in Kitajske do Bližnjega vzhoda in Afrike – ki nas opozarjajo, da se lahko ugodna gospodarska klima okoli nas zelo hitro spremeni. Tudi nagovoru predsednika Vlade RS Mira Cerarja lahko prisluhnete v spodnjem video posnetku.

Je pa pred zbrane stopil tudi kitajski veleposlanik Ljudske republike Kitajske v Sloveniji, njegova ekselenca Ye Hao, ki je v prvi vrsti pohvalil sodelovanje med Slovenijo in Kitajsko. Predstavitev kitajskih podjetnikov na MOS po njegovem mnenju postavlja nov mejnik v poslovnem sodelovanju med državama.

48_mos_celje_2015_3

Po končani uradni slovesnosti so se visoki gostje sprehodili po sejmišču. Posebno pozornost so tudi letos namenil tujim predstavnikom, mladim in nekaterim predstavnikom slovenskih podjetij. MOS pa si je ogledal tudi slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek, ki je po ogledu med drugim komentiral pozive podjetnikov, ki si želijo zmanjšanja birokratskih postopkov in izboljšanja konkurenčne sposobnosti slovenskega gospodarstva. Njegovi izjavi lahko prisluhnete na tej povezavi (klik!).

48_mos_celje_2015_4

Bodo pa tudi letos sejem spremljale strokovne spremljajoče prireditve. Seznam vseh prireditev in dogodkov ter ostale informacije v zvezi s z 48. MOS Celje 2015 si lahko ogledate na tej povezavi (klik!).

Vabljeni tudi k ogledu galerije fotografij, posnetih na otvoritveni slovesnosti ob odprtju 48. MOS Celje.

[simpleviewer width=100% height=700 id=877]

eH

polsi-storefest-klik