V Cinkarni Celje pričakujejo večji dobiček


Cinkarna Celje bo poslovne rezultate za preteklo leto objavila, ko jih bo potrdil nadzorni svet, poroča Večer. Direktor Tomaž Benčina je izjavil, da zaradi boljšega poslovanja kot v preteklih dveh letih, pričakujejo večji dobiček.

Razlogi za večji dobiček naj bi tičali v povečanem svetovnem povpraševanju po titanovem dioksidu, posledično v povečanju proizvodnje te surovine, pa tudi investicij v nove zmogljivosti ni bilo v zadnjih dveh letih. Dobra tehnologija in skoraj 98 odstotni izvoz na tuji trg sta pripomogla, da Cinkarna Celje kljub globalni krizi posluje z večjim dobičkom. Na njihovi spletni strani ponujajo celo nove zaposlitve, povpraševanje je predvsem za kemijske in strojne tehnike, električarje in ključavničarje. Tovarna, ki danes zaposluje 1060 ljudi, je tudi sinonim za onesnaževanje. Kot zatrjuje direktor Tomaž Benčina, brez izpustov pri tej proizvodnji ne gre, ker jim okoljevarstveno dovoljenje jasno določa kaj in kako, je zanje pomembno, da se predpisov, ki so v Sloveniji strožji kot drugod v Evropi, držijo.

Lanska prodaja titanovega dioksida je v primerjavi z letom poprej narasla za 6 procentov, poraba pa se je povečala na Kitajskem, še bolj v ZDA in v Evropi.
Več na spletni strani Večera.