V lanskem letu zabeležili povečan obisk knežjega mesta, najbolj očara Stari grad Celje


Celje se s svojo bogato kulturno dediščino, naravnimi lepotami in turističnimi atrakcijami vedno bolj odločno uvršča na turistični zemljevid Slovenije. To so dokazali tudi v lanski turistični sezoni, ko so v TIC Celje in TIC Stari grad Celje zabeležili 71.406 obiskovalcev. Številka je še višja, v kolikor upoštevamo tudi druge turistične točke v knežjem mestu.

Porast obiskovalcev knežjega mesta
Veliko pozornosti je vzbudilo predvsem Pravljično Celje.
Veliko pozornosti je vzbudilo predvsem Pravljično Celje.

V lanski turistični sezoni je bil opazen predvsem porast dnevnih obiskovalcev iz zdravilišč, ki prihajajo na izlet v Celje, kot tudi individualnih obiskovalcev, ki potujejo samostojno in se v Celju ustavijo za 1-2 dni. Prav tako so lahko opazili močno povečan obisk v mesecu decembru, kar pa ne preseneča, saj je za praznično vzdušje poskrbelo dogajanje in program Pravljičnega Celja.

V TIC Celje so v letu 2017 konkretno zabeležili 13.079 obiskovalcev, v Paviljonu za prezentacijo arheologije pa je bilo v letu 2017 po ocenah skupno okoli 16.149 obiskovalcev. To število pa ne zajema posameznikov, ki si ogledajo samo paviljon in ne pridejo v TIC.

Stari grad Celje je lani pritegnil skorajda 60.000 obiskovalcev, pri čemer so prevladovali turisti iz naslednjih držav: Avstrija, Nemčija in Italija, Rusija, Nizozemska, Belgija, Francija, Hrvaška, Srbija, Španija, Poljska, Češka, Slovaška, Velika Britanija, Irska, skandinavske države, Madžarska.

Predvsem v poletnih mesecih je bilo moč beležiti izrazit porast Italijanov, Belgijcev, Nizozemcev in Francozov ter tudi nekaj Špancev iz Portugalcev. Dober glas o knežjem mestu pa se je razširil še precej dlje, saj so lani (za razliko od prejšnjih let) zabeležili kar nekaj gostov tudi iz ZDA, Kanade in Avstralije. Obiskovalci iz tujine predstavljajo skoraj polovico vseh obiskovalcev, predvsem v poletnih mesecih. Spomladi in jeseni pa naraste število šolskih skupin in skupin izletnikov ter gostov iz okoliških zdravilišč, zato je bila tudi jesen relativno močna, poročajo na Zavodu Celeia Celje.

Stari grad Celje ostaja najbolj priljubljena turistična točka

Stari grad Celje sicer brezkompromisno ostaja najbolj obiskana in privlačna turistična točka mesta Celje. Pritegne namreč že samo kot kulturno zgodovinska točka mesta, ki vsako leto pritegne večje število obiskovalcev.

Stari grad Celje vsako leto pritegne veliko zanimanja turistov.
Stari grad Celje vsako leto pritegne veliko zanimanja turistov.

Iz Zavoda Celeia Celje so sporočilo, da so vsekakor zadovoljni s podatki, ki trenutno kažejo v smeri porasta turističnega obiska in nočitev v mestu. Cilj je, da se letos pritok turistov v knežje mesto še dodatno okrepi. K temu prispeva tudi dejstvo, da je Celje v letu 2017 postalo eden izmed strateških partnerjev STO, kar je knežjemu mesto doprineslo prepoznavnost kot ključno turistično ikono Slovenije v dokumentu Operativni načrt Kulturni turizem  2018-2019. Prav tako so se pridružili mreži postajališč za avtodome v Sloveniji in pristopili k Združenju zgodovinskih mest Slovenije.

Kot dodajajo, si z aktivnim sodelovanjem v teh dveh združenjih nadejajo zpostavitve  dodatne promocije in prepoznavnosti našega mesta pri ciljnih turistih – raziskovalcih zgodovine in ljubiteljih narave, kulturne dediščine ter prireditvenih doživljajev. Zavedajo se namreč, da imamo v Celju že sedaj odlične produkte na temo zgodovine kot tudi druga doživetja, ki jih lahko ponudimo turistom, a turisti morajo izvedeti zanje, to pa se lahko zgodi zgolj skozi dobro zasnovane promocijske kampanje. Predvsem pa so veseli, da jih je tudi država končno prepoznala kot pomembnega strateškega partnerja in bodo lahko s skupnimi močmi promovirali lokalne produkte in ponudbo na večjih trgih.

S tovrstnimi prizadevanju lahko torej pričakujemo dodaten porast obiskovalcev knežjega mesta, ki si brez dvoma zasluži še večje prepoznavnosti.

*vir foto: www.grad-celje.com/