V Pliberku podpisan sporazum o sodelovanju med Slovensko gospodarsko zvezo in Območno obrtno-podjetniško zbornico Celje

14. 03. 2013 13:18

Delovno srečanje, katerega namen je proučiti možnosti sodelovanja in izmenjave dobrih praks med koroškim in celjskim gospodarstvom, sta v Pliberku 12.3.2013 otvorila predsednik SGZ g. Benjamin Wakounig in predsednik OOZ Celje g. Miran Gracer. V uvodnem delu so gostitelji predstavili ukrepe za spodbujanje gospodarstva na deželni in občinski ravni na Koroškem.

V diskusiji so udeleženci srečanja, s slovenske strani so bili to člani UO OOZ Celje, župani Mestne občine Celje, občin Dobrna in Vojnik ter člani ožje skupine za pripravo Strategije razvoja na področju MOC z avstrijske strani pa predstavniki SGZ in župani koroških občin, razpravljali in izmenjavali svoje izkušnje na področju pospeševanja obrti, podjetništva in gospodarstva. V razpravi so bili udeleženci enotni, da je potreben dolgoročni koncept razvoja in sodelovanja na gospodarskem področju v obmejnih regijah.

Slovenski udeleženci so izpostavili tudi problematiko visokih cen zemljišč in togo zakonodajo v RS na tem področju, ki ne omogoča prodaje zemljišč  s cenami, primerljivimi v Avstriji. Izpostavili so tudi, da so meje še vedno v glavah ljudi in, da glede na demografijo in kupno moč, se moramo zavedati vsi skupaj, da se bodo podjetja vedno odselila tja, kjer imajo boljšo infrastrukturo in pogoje poslovanja. Težave pa na eni kot na drugi strani vidijo tako župani kot gospodarstveniki v birokraciji.

V zaključnem delu srečanja sta g. Benjamin Wakounig in g. Miran Gracer podpisala sporazum o sodelovanju.

Predsednik OOZ Celje  g. Miran Gracer: Današnji podpis pogodbe o medsebojnem sodelovanju je nadgradnja nekajletnih poizkusov in hotenj kako vzpostaviti  medsebojno sodelovanje med gospodarstvi Koroške in celjske regije. Ob podpisu  te pogodbe smo ponosni na to, da je do tega sploh prišlo kajti nuja nastopa na tretjih trgih in gospodarska kriza nas je prisilila k temu dejanju. Vemo in upamo, da bo sodelovanje plodno in ne bo le črka na papirju, saj nas ženejo enaki motivi in hotenja.”

Župan Mestne občine Celje g. Bojan Šrot: Srečanje je  poučno in zanimivo. Na uspešnih zgodbah koroških občin bi se lahko učili kako pospešiti gospodarstvo. Ni treba daleč po zgled dobre prakse.”

Podpredsednik OOZ Celje in vodja projekta Strategija razvoja na področju MOC g. Peter Pišek: Tovrstna srečanja je potrebno nadgraditi. Veseli me, da je z nami danes župan MOC g. Bojan Šrot, kar je veliko priznanje gospodarskim naporom in župani občin na katere članstvo gravitira OOZ Celje. Predvsem sem vesel, da lahko vidim načine in vzvode za spodbujanje gospodarstva. Dobri zgledi iz Koroške so lahko način prenosa dobrih praks v naše občine.”

Župan občine Pliberk  g. Štefan Visočnik: Kaj zmoremo in kaj lahko skupaj naredimo je odvisno od vseh nas. Na Koroškem in v Sloveniji bi morali razviti koncepte sodelovanja ob meji , vključiti vlado na Koroškem in v Ljubljani ter pridobiti v ta namen sredstva iz EU. Zavedati se moramo, da smo eni in drugi zelo majhni, vsi pa potrebujemo nova delovna mesta, infrastrukturo in odjemalce.”

Župan občine Vojnik g. Beno Podergajs: Z delovnimi srečanji spoznavamo tako prednosti in pomanjkljivosti. Predvsem sem opazil pomanjkljivosti v organizaciji, financiranju občin in obveznostih občin do deželne vlade, ki so zelo visoke. V primerjavi s Slovenijo imajo zato manj denarja za investicije, čeprav imajo višje proračune občin. Čestitke OOZ Celje za organizacijo srečanja s Slovensko gospodarsko zvezo, ki je spodbuda za drugačen način razmišljanja in iskanja možnosti za spremembe, za katere pa je nujna podpora v občinskem svetu. Zagotovo pa je potrebno spremeniti marsikaj tudi na nivoju države.”

Župan občine Dobrna g. Martin Brecl: Z menjavo okolij pridobivamo nova poznanstva, imamo možnost primerjave tuje prakse z domačo. Vsekakor imajo v Avstriji drugačen način financiranja občin. Udeleženci srečanja pa smo vsi skupaj ugotavljali,  da je obstoječa kupna moč  tako  pri njih kot pri nas premajhna.”

Besedilo: mag. Tatjana Štinek, Območna obrtno-podjetniška zbornica Celje

Fotografije: arhiv SGZ in mag. Tatjana Štinek, Območna obrtno-podjetniška zbornica Celje

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
182 queries in 1,543 seconds.