Žalec bo bogatejši za velik Lidlov poslovno-logistični center


Namigovanja izpred mesecev so se izkazala za utemeljena. V žalski poslovni coni Arnovski gozd bo v naslednjih manj kot dveh letih zrasel nov poslovno-logistični center veletrgovca Lidla.

Na 13 hektarih zemljišč bo zrasel 50 milijonov evrov vreden logistični center, ki bo zajemal 55 tisoč kvadratnih metrov skladišč in bo v Žalec prinesel najmanj 120 novih delovnih mest.

V občini Žalec se že intenzivno pripravljajo na gradnjo saj je v teku pospešeno spreminjanje občinskega prostorskega načrta sprejetega pred 4 leti.

V žalski poslovni coni Arnovski gozd bo v naslednjih dveh letih zrasel dobrih 55 tisoč kvadratnih metrov velik poslovno-logistični center. Zemljišče na katerem se bo center nahajal pa meri 13 hektarjev. Investitor naj bi bil nemški veletrgovec Lidl v katerem so za več medijev že potrdili, da imajo pravnomočno gradbeno dovoljenje za gradnjo centra v Arnovskem gozdu.

Skupaj s komunalnimi in drugimi ureditvami se projekt ceni na skoraj 70 milijonov evrov, samo poslovno-logostični center pa naj bi stal okoli 50 milijonov evrov. Poslovno-logistični center bo v Žalec prinesel najmanj 120 novih delovnih mest. Projekt naj bi bil končan do konca leta 2019.

Po poročanju Večera naj bi poslovno-logistični center v imenu trgovca Lidl gradil velenjski poslovnež Tomaž Ročnik, ki v projektu sodeluje s podjetjem Toming inženiring.

“Toming je posrednik za tujo trgovsko verigo. Takoj ko bodo nakazana sredstva, bodo dali vlogo za spremembo glavnega investitorja in tisti bo tudi gradil. Pogodba o opremljanju je tripartitna, tako da imamo dvojno varovanje. Če ta, ki je pridobil gradbeno dovoljenje, morda ne zgradi gospodarske javne infrastrukture, jo zgradi sočasno z objektom trgovec. Če je še on ne bi, pa to namesto komunalnega prispevka zgradi občina,”, je za Večer obrazložila direktorica žalske občinske uprave Tanja Razboršek Rehar.

Tristranska pogodba o komunalni ureditvi in plačilu komunalnega prispevka, ki je za vse strani zavezujoča, je sklenjena med Občino Žalec, Toming inženiringom in Lidlom Slovenija.

V občinski proračun je za komunalni prispevek pri tem projektu priteklo sicer nizkih 300 tisoč evrov, saj je investitor za preostanek zneska zavezan k zgraditvi povezovalnih cest in novega parkirišča, kasneje pa bo moral prestaviti še plinovod in deloma strugo tamkajšnjega potoka.

Žalec na čelu z županom Jankom Kosom je s tem v mesto privabil investicijo vredno polovico vrednosti investicije Magne Steyr v Hočah, zaradi katere se je nedavno dvigalo ogromno prahu.