V Žalcu se odpirata nov štirizvezdnični hotel in Lidlov logistični center (foto)


hotel-a-lidl-n

Če ste se v zadnjem času kaj vozili po avtocesti Celje-Ljubljana, ste verjetno opazili, da se v poslovni coni Arnovski gozd končujeta dva velika projekta; štirizvezdični Hotel A in velik Lidlov logistični center.

Hotel bo prve goste sprejel že naslednji teden

hotel-a-4Občina Žalec bo v kratkem dobila dve izmed največjih gospodarskih pridobitev v zadnjih letih.

Že v naslednjem tednu začenja z obratovanjem nov štirizvezdični Hotel A, jeseni pa še Lidlov logistični center.

Hotel bo namenjen vsem vrstam gostov, od manj do najbolj zahtevnih. Hotel premore 54 sob, od tega štiri narejene po meri najzahtevnejših gostov. Del sob je prilagojenih tudi športnikom. Gostinski del hotela lahko sprejme do 100 gostov. V hotelu je tudi wellness center s savnami in fitnesom ter konferenčna soba za 60 oseb.

Hotel, ki je v lasti žalskega podjetnika Enesa Draganovića, trenutno zaposluje 22 ljudi. Vrednost naložbe je ocenjena na 5,8 milijona evrov. Uradno odprtje Hotela A bo v začetku septembra. Hotel bo vodil Zoran Podkoritnik.

Medtem ko hotel začenja z obratovanjem, pa so že stekle tudi priprave na drugo fazo. Ta predvideva izgradnjo gostinskega objekta s kavarno, slaščičarno, picerijo in restavracijo. Sledila bo še gradnja bencinskega servisa.

Enes Draganović sicer vodi več podjetij v Žalcu in trenutno zaposluje 130 ljudi. Osnovna dejavnost Draganovićevih podjetij je mednarodni transport, ki ga opravlja s 95 lastnimi tovornjaki. Sicer se pa njegova podjetja ukvarjajo še s tehničnimi pregledi, avtovleko, geotermalnimi storitvami,…

Lidlov logistični center v Arji vasi bo eno največjih sodobnih skladišč v Sloveniji

DCIM100MEDIADJI_0026.JPG

Tudi gradnja novega logističnega centra v Arji vasi, ki se je začela leta 2018, poteka po načrtih. Logistični center naj bi tako začel obratovati že pozno jeseni. Gradnja je trenutno v zaključni fazi, objekt pa bo kmalu predan ekipam, ki bodo pripravile vse potrebno za selitev s trenutne lokacije v Komendi in zagon novega logističnega centra v Žalcu.

Lidl je sicer v minulih mesecih že zaposlil potrebno število dodatnih sodelavk in sodelavcev, ki so pripravljene na začetek dela v Lidlovem logističnem centru v Žalcu.

Nov logistični center Lidl v Arji vasi bo sicer eno največjih sodobnih skladišč v Sloveniji in eno prvih modularnih Lidlovih skladišč na svetu, ki se bo raztezalo na kar 13 hektarih zemljišč.

Logistični center meri več kot 57.000 kvadratnih metrov, celotna investicija pa znaša 70 milijonov evrov in je največja enkratna investicija Lidla Slovenija do sedaj. Novo skladišče bo bistveno večje in višje od obstoječega skladišča v Komendi.

Stavba je zgrajena po standardih, s katerimi se bo Lidl Slovenija potegoval za LEED certifikat – mednarodno priznan certifikat trajnostne gradnje in delovanja, ki ga podeljuje US Green Building Council. Logistični center bo v celoti deloval okolju čim bolj prijazno – za hlajenje bodo uporabljali okolju prijazne materiale, za ogrevanje bodo koristili odpadlo toploto in hladilne tehnike, center pa bo imel tudi 1 MW veliko sončno elektrarno.

Pri idejni zasnovi naložbe in pripravi projekta se je Lidl Slovenija skoraj v celoti naslonil na domače znanje, saj je že do danes pri projektu sodelovalo več kot 15 slovenskih podjetij. Tudi generalni izvajalec za gradnjo logističnega centra je slovensko podjetje.

Sicer pa so pred dnevi na gradbišču novega Lidlovega logističnega centra v Arji vasi v sodelovanju z gasilskim poveljstvom občine Žalec ter poklicno gasilsko enoto Celje že izpeljali požarno vajo. Glavni cilj požarne vaje je bil, da gasilci čim bolje spoznajo novi logistični center.

V požarni vaji je sodelovalo 15 prostovoljnih gasilskih društev in poklicni gasilci iz Celja, skupno več kot 200 gasilcev s kar 33 gasilskimi vozili.

Namen vaje je bil seznanitev intervencijskih služb z nastajajočim objektom, da bi ga v primeru morebitnega požara kar najbolje poznali in tako čim bolj uspešno izpeljali intervencijo.

Bo avtocestni priključek Arja vas vzdržal povečanje prometa?

Žalskima pridobitvama pa zaenkrat ne gre na roko avtocestni priključek Arja vas. Izvoz iz avtoceste na tem odseku, tako iz smeri Celja kot iz ljubljanske smeri, namreč ob prometnih konicah že sedaj ne omogoča gladke pretočnosti prometa. Ko bosta odprta še velik Lidlov logistični center in Hotel A, pa lahko stanje postane neznosno. Priključek Arja vas bo takrat namreč prevozilo nekaj sto tovornih vozil več kot do sedaj.

DARS, Direkcija za infrastrukturo in ministrstvo so že pred časom zagotovili, da bodo še letos začeli z rekonstrukcijo zastarelega priključka v Arji vasi. A do jeseni, ko bo Lidlov logistični center začel z obratovanjem, priključek zagotovo ne bo končan, saj se dela niso še niti pričela.

Kljub vsemu naj bi v letu 2020 dokončali rekonstrukcijo. Obstaja več idej, kako naj bi rešili ozko grlo avtocestnega izvoza Arja vas. Po eni različici naj bi na vsaki strani avtocestnega priključka Arja vas zgradili krožišče. Ker pa naj tudi ta rešitev ne bi v zadostni meri rešila prometne situacije, naj bi si Občina Žalec prizadevala, da se poleg križišč, posebej za poslovno cono Arnovski gozd, zgradi še dodaten servisni priključek na avtocesto. Rekonstrukcija bo predvidoma stala okoli 3,2 milijona evrov.

B.S., R.Č.  foto za logistični center Lidl: Celje.info in MP Produkcija, foto za Hotel A: Celje.info in Hotel A