Žalski Juteks se je uskladil s sindikatom za višje plače

20. 12. 2018 08:00

V podjetju Juteks d.o.o. iz Žalca so se s podpisom Dogovora o stavkovnih zahtevah in aneksa k podjetniški kolektivni pogodbi zaključila dvomesečna pogajanja med vodstvom podjetja in stavkovnim odborom ter Konfederacijo slovenskih sindikatov.

Do dogovora med lastniki in Stavkovnim odborom o stavkovnih zahtevah je prišlo brez stavke. Delavci bodo po novem letu deležni dviga plač.

Za koliko se bodo plače dvignile, pa si vsak tolmači po svoje. V Konfederaciji slovenskih sindikatov (KSS) trdijo, da se bodo plače povišale za preko 50 %, iz podjetja Juteks pa so ob tem sporočili, da KSS očitno ne pozna plačnega sistema v družbi.

Konfederacija slovenskih sindikatov (KSS) je tako v sporočilu za javnost navajala, da bodo imeli najnižje plačani delavci v podjetju s 1. januarjem 2019 osnovno – izhodiščno plačo v višini minimalne plače 886,63 €, kar je bila osnovna stavkovna zahteva. Navedli so, da doseženo za zaposlene predstavlja za 58 % višjo plačo od dosedanjih plač in 86 % višjo glede na določene plače za I. tarifni razred s Kolektivno pogodbo kemijske industrije.

V KSS so še zapisali, da je bila med pogajanji ves čas prisotna tudi težnja podjetja, da se razmerja med tarifnimi razredi ohranijo in posledično so se s podpisanim aneksom k podjetniški kolektivni pogodbi sorazmerno dvignile plače vsem zaposlenim. Plača v VII. tarifnem razredu, diplomiranega inženirja, se je tako dvignila iz 1.216,16 € na 1.779,26 €. Pri najnižje plačanem delavcu gre za 58% dvig osnovne izhodiščne plače, pri diplomiranem inženirju pa za 46% dvig plače.

Medtem pa so iz podjetja Juteks d.o.o. sporočili, da je interpretacija izplena s strani KSS napačna.

Kot so povedali, je sindikat KSS razširil informacije o 58% dvigu plač, glede na dosedanje plače zaposlenih, kar pa nima nobene osnove in je zavajajoče. Primerjava s panožno kolektivno pogodbe za kemijsko in gumarsko industrijo pa je povsem brezpredmetna, saj je le-ta prenehala veljati že 30.3.2014.

V žalskem podjetju so še dodali, da je sindikat KSS v pogajanjih večkrat pokazal, da ne pozna plačnega sistema v družbi, kar samo dodatno dokazuje izjava, da so se plače diplomiranih inženirjev dvignile za 42 %. Za toliko se je sicer res dvignila izhodiščna plača za VII. tarifni razred, vendar v tem in posameznih drugih razredih ni prišlo do linearnega povišanja plač, temveč so se izbrisali plačilni razredi, v katere niso razvrščena nobena delovna mesta oziroma zaposleni.

Vodstvo in predstavniki zaposlenih so se za vse zaposlene dogovorili za 4 % realni dvig plač, ki stopi v veljavo 1. 1. 2019. Višjega dviga bodo deležni samo tisti zaposleni, katerih osnovne plače ob 4 % dvigu ne bi dosegle višine minimalne plače, ki je odslej najnižja osnovna plača v podjetju. V skladu s tem dogovorom je bil podpisan ustrezen aneks h kolektivni pogodbi in usklajeni interni akti v družbi.

Juteks je sicer lani ustvaril 44 mio evrov celotnih prihodkov in dobrih 5 mio evrov čistega dobička. Juteks zaposluje 157 ljudi, katerih povprečna bruto plača je lani znašala 1.833,00 €.

B. S.

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
144 queries in 0,944 seconds.