Zapleti pri prodaji zemljišč v okolici Celja


MOC se nagiba k prodaji dveh njivi ležeči na primestni strani ceste, ki Medlog povezuje z avtocesto. Gre za kmetijski zemljišči prve kategorije, v prihodnosti zajeti v prostorski načrt, ki ga v Celju pripravljajo že od leta 2008, poroča Delo. Kljub trditvam Romana Kramerja, vodje občinskega oddelka za okolje, prostor in komunalo, naj do spremembe namembnosti zemljišča zaradi bližine letališča Levec in vodovarstvenega območja ne bi prišlo, vsi seveda niso takšnega mnenja.

Tudi katastrske karte, ki kažejo, da njivi ležita precej iz osi pristajalnega območja letališča, Kramerjeve trditve postavljajo v nekoliko drugačno luč. Po prerekanju s svetnikom Jožetom Zimškom (Desus) na mestnem svetu je župan Bojan Šrot predlog razširitve načrta prodaje nepremičnin z omenjenima njivama umaknil iz dnevnega reda z obrazložitvijo, da bodo zadevo še malo proučili. Jože Zimšek prodaji nasprotuje zaradi prepričanja, da bi za zemljišča v prihodnosti lahko iztržili znatno več, čeprav je lastnik nepremičninske agencije Milan Kos (Stranka Za delovna mesta) zagotavljal, da je ponujena cena visoka in da višje ne gre pričakovati.

Zainteresirani kupec, čigar ime ni znano, je za kvadratni meter zemljišča ponudil 4,91 evra, kar naj bi bilo kar dva- do trikrat višje od veljavne cene, kar naj bi po besedah Zrimška namigovalo k spremembi namembnosti. Slednje ga je vzpodbudilo k direktnemu vprašanju, v čigavem interesu je prodaja njiv, omenjal je celo možnost celjske verzije “jankovićevske” zgodbe o županu in njegovih bližnjih.

Občina bi po tako ponujeni ceni lahko dobila 65.oo0 evrov, sprememba namembnosti pa bi zadevo znatno podražila in bi novi lastnik po trenutnih pogojih na obrobju mesta iztržil najmanj 1,5 milijona evrov. Cena kvadratnega metra zazidljivega zemljišča v bližini mesta se giblje od 110 evrov navzgor.

Več na Delo.si.