Znani kandidati izbora za Gazelo 2012


Znani so kandidati izbora najboljših hitro rastočih slovenskih podjetij Gazela 2012, ki poteka pod okriljem Družbe medijskih vsebin Dnevnik, d. d. Izmed kandidatov v vsaki od šestih regij bo metodološka komisija z glasovanjem izbrala najboljša tri podjetja, ki se bodo v septembru in oktobru predstavila na izborih za regijske gazele. Najboljše med hitro rastočimi – zlato, srebrno in bronasto gazelo – bodo razglasili v četrtek, 25. oktobra 2012 v SNG Opera in balet Ljubljana.

Izbor najboljših med hitro rastočimi slovenskimi podjetji Gazela v letu 2012 poteka že 12. leto. Podjetja se k sodelovanju ne morejo prijaviti, pač pa so povabljena na podlagi javno dostopnih podatkov o poslovanju. Na lestvico 100 najhitreje rastočih v regiji se uvrstijo na podlagi rasti prihodkov od prodaje v petletnem obdobju (za izbora Gazela 2012 so bili torej upoštevani podatki med letoma 2006 in 2011). Tako dobimo lestvico 500 najhitreje rastočih podjetij v Sloveniji in šest regijskih lestvic s 100 najhitreje rastočimi podjetji v regiji.

Vstopni pogoji za uvrstitev na regijsko lestvico so bilančni dobiček v zadnjem bilančnem letu, vsaj 220.500 eur prihodkov od prodaje v izhodiščnem letu, podjetje pa je moralo v obeh indeksnih letih poslovati vseh 12 mesecev in imeti v zadnjem letu dobiček.

Ker so prave gazele naravnane k trajnostni rasti poleg rasti prometa tudi pospešeno zaposlujejo,  v posamezni regiji pa metodološka komisija finaliste izbira tudi glede na druge kazalnike, podjetniško zgodbo, filozofijo podjetja, naravnanost na tuje trge in panogo, v kateri deluje. Verodostojnost izbora temelji na skrbno oblikovani in natančni metodologiji, nad katero bdi metodološka komisija. Izbor najboljših hitro rastočih podjetij Gazela je dvostopenjski. Sprva na šestih regijskih izborih dobimo šest regijskih zmagovalcev, izmed katerih na sklepnem dogodku izberemo najboljše slovensko hitro rastoče podjetje – slovensko gazelo leta.

Regijski kandidati po abecednem vrstnem redu so:

Na našem portalu vam na kratko predstavljamo podjetja, ki se bodo letos potegovala najprej za Savinjsko-zasavsko Gazelo 2012, nato pa še za zlato, srebrno in bronasto Gazelo 2012.:

Dewesoft d.o.o. je Trboveljsko podjetje, ki se ukvarja z izdelavo programske opreme in proizvodnja elektronskih komponent. V podjetju je zaposlenih 20 do 49 delavcev.

Termo-tehnika d.o.o. je podjetje v Braslovčah, v katerem se z znanjem in visoko tehnologijo trudijo, da njihove toplotne črpalke in hladilni sistemi v čimvečji meri izkoriščajo energijo, ki je shranjena v zraku, vodi in zemlji, hkrati pa ne obremenjujejo okolja. Podjetje zaposluje 20 do 49 delavcev.

BSH Hišni aparati d.o.o. je podjetje v Nazarjah, del mednarodne skupine BSH, razvija in proizvaja male hišne aparate na motorski pogon in termične aparate za pripravo toplih napitkov ter skrbi za trženje in servis aparatov Bosch, Siemens in Gaggenau v 9 državah regije Adriatic-East. V podjetju je zaposlenih več kot 1000 delavcev.

Zlatarna Celje d.d. je vsem dobro poznano celjsko podjetje, priznano po Evropi in v svetu. Družba za proizvodnjo in promet s plemenitimi kovinami zaposluje do 250 delavcev.

Datumi izborov regionalnih gazel

  • 6. 9. 2012         Primorsko-notranjska regija, Nova Gorica, Hotel Perla
  • 13. 9. 2012         Dolenjsko-posavska regija, Dolenjske Toplice, KKC Dol.Toplice
  • 20. 9. 2012         Osrednja Slovenija, Ljubljana, Lutkovno gledališče Ljubljana
  • 27. 9. 2012         Dravsko-pomurska regija, Maribor, Hotel Habakuk
  • 4.10. 2012        Gorenjska regija, Gozd Martuljek, Hotel Špik
  • 11.10. 2012       Savinjsko-zasavska regija, Celje, Celjski dom
  • 25.10. 2012       SLOVENSKA GAZELA, Ljubljana, SNG Opera in balet Ljubljana

eH