Župan Bojan Šrot na javni tribuni proti predlogu zakona o davku na nepremičnine


V torek, 5. 11. 2013, se je župan Mestne občine Celje Bojan Šrot udeležil javne tribune »proti predlogu zakona o davku na nepremičnine«, ki je potekala v Območni obrtno-podjetniški zbornici Celje, so sporočili iz Mestne občine Celje.

Na javni tribuni so opisali razloge za nasprotovanje predlaganemu zakonu o davku na nepremičnine, ob vseh drugih novih davčnih ter drugih obremenitvah, ki bremenijo slovensko gospodarstvo, podjetništvo, obrt, kmetijstvo, občine ter državljanke in državljane. V zvezi s tem so oblikovali tudi zahteve ter predloge Vladi RS.

Poleg pobudnikov iniciative predsednika SLS Franca Bogoviča ter podpredsednika OZS in predsednika UO OZS Branka Meha so na javni tribuni svoja stališča predstavili tudi župan Mestne občine Celje Bojan Šrot in predstavniki sopodpisnikov iniciative: Sindikata kmetov Slovenije, Slovenske kmečke zveze pri SLS, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije, Zadružne zveze Slovenije, Združenja občin Slovenije, Civilne družbe za pravično Slovenijo, Zveze sindikatov upokojencev Slovenije, Liberalne gospodarske stranke in Zveze lastnikov gozdov Slovenije.

Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot je med drugim povedal: “Fascinantno je, kakšen revolt je sprožil napovedan zakon pri različnih kategorijah ljudi. Ob tem je potrebno povedati, da seveda ne gre za prvi zakon, ki povečuje davčno obveznost, četudi pod drobnogled vzamemo samo trenutno vlado. Pri uvajanju zakona o davku na nepremičnine se ruši dosedanja sistemska ureditev v novo popolnoma nesistemsko. Zakaj?

Lokalne skupnosti, ki so do sedaj predpisovale nadomestilo za uporabo stavbnih zemljišč, so s tem vzvodom izvajale pomembno prostorsko politiko. Z različnimi stopnjami smo obdavčevali – obdavčevali pravim zato, ker je tudi nadomestilo neke vrste davek – različne dejavnosti, nepremičnine oz. stavbna zemljišča za različne namene. A z linearno obdavčitvijo se vsa ta prostorska politika ruši.

V starem mestnem jedru smo imeli do sedaj najnižjo stopnjo, ker smo si ga želeli poslovno obuditi, najvišjo so pa recimo imeli veliki trgovski centri, storitve iz področja financ in zavarovalništva, kar je seveda logično in razumljivo. Drugo, kar je bilo pomembno pri sedanjem nadomestilu je to, da se je ta denar porabil v lokalni skupnosti za izgradnjo in obnovo potrebne komunalne infrastrukture. Slednje je pomembno zato, ker je vrednost nepremičnine v veliki soodvisnosti od tega kakšna je komunalna infrastruktura.

Povsod po Evropi je nepremičninski davek prihodek lokalnih skupnosti, je torej namenski vir za vzdrževanje te infrastrukture. Zadnjih deset let smo gradili vrtce, šole in druge javne objekte, zdaj bomo pa za iste javne objekte, ki smo jih zgradili iz javnega denarja plačevali državi davek, države nam bo pa dala pol nazaj in bomo sami sebi plačevali davek.

Kakšna je to stimulacija za ljudi in za nas občine? Ko sem govoril o tem, kakšen revolt je sprožil ta zakon praktično pri vseh segmentih družbe, moram reči, da se tudi ne spomnim, da bi kdaj vlada bila tako gluha za pripombe, sugestije, predloge, ki so dobri in ki opozarjajo oblast, da je s tem zakonom nekaj hudo narobe. Zakaj? Iz lokalnega okolja bodo vzeli 200 milijonov evrov, zato da bodo zapolnili luknjo v državne proračunu, kjer se itak ni nikoli varčevalo. V Celju imamo v zadnjih petih letih manjši proračun za osem milijonov evrov, to je približno 14 oz. 15 procentov, vendar stvari kljub temu še vedno normalno funkcionirajo. 200 milijonov evrov je na 8,5 milijard proračuna 2,5 procenta. Če tega ne morejo privarčevati, potem je bolje, da se ne razglašajo za gospodarja tega javnega denarja in dajo priložnost drugemu.”

K Peticiji proti davku na nepremičnine je občine pozvalo tudi Združenje občin Slovenije, ki poziva, da aktivno pristopimo k zbiranju podpisov Peticije proti davku na nepremičnine in svoje občanke in občane spodbudimo k njenemu podpisu. Svetujejo, da svoje občanke in občane seznanimo s posledicami, ki jih bo davek na nepremičnine imel ne le preko izpada dohodkov za občine in s tem zmanjševanje standarda in nižjo kvaliteto javnih storitev, ki jih zagotavljajo občine, ampak tudi s posledicami, ki jih bo imela uvedba davka na nepremičnine neposredno na ljudi, na njihovo nesorazmerno veliko obremenitev in grožnjo eksistenci mnogih.

Peticijo lahko zato podpišete do vključno ponedeljka 11. novembra tudi v avli Upravne enote Celje (Trg celjskih knezov 7) in sicer še v četrtek (7. novembra) od 8.00 do 15.00, petek od 8.00 do 13.00 in ponedeljek od 8.00 do 15.00.

Skupnost občin Slovenije je včeraj pozvala tudi k SKUPNEM POZIVU ZA UMIK PREDLOGA ZAKONA O DAVKU NA NEPREMIČNINE, ki je dosegljiva skupaj z obrazci tako na njihovi spletni strani www.skupnostobcin.si (pod aktualnimi novicami) kot tudi na spletnem naslovu:

http://www.pravapeticija.com/nasprotovanje_predlogu_zakona_o_nepremicninah.

Vir: MOC

Foto: arhiv Celje.info