Župan MOC Bojan Šrot in minister Židan na srečanju o območju stare Cinkarne in protipoplavnih ukrepih

27. 04. 2013 08:00

Mestno občino Celje je včeraj obiskal minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan z državno sekretarko za okolje mag. Andrejo Jerina in Urošem Nučičem z Direktorata za okolje.

Župan Mestne občine Celje Bojan Šrot: “Projekt zagotavljanja poplavne varnosti je eden največjih investicijskih projektov, ki se v državi izvajajo s kohezijskimi sredstvi. Mestna občina Celje je predvsem izrazila svojo željo, da se tudi v naslednji finančni perspektivi zagotovijo ustrezna kohezijska sredstva za izgradnjo suhih zadrževalnikov na porečju Savinje. Veliko smo govorili o problemu onesnaževanja okolja, predvsem o starih bremenih, o območju stare Cinkarne in tudi obstoječih industrijskih deponijah ter o onesnaževanju zraka z delci PM10. Pripravljamo dobre in ekonomsko sprejemljive rešitve, ki jih bomo, ko bo čas za to, tudi predstavili.”

Minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan: “Ministrstvo za kmetijstvo in okolje je nosilec kohezije v vrednosti 640 milijonov evrov. Naš namen obiska v Celju je bil tudi, da obiščemo najverjetneje najboljši primer dobre prakse v Sloveniji – tukaj namreč skupaj z EU financiramo projekt vreden 45 milijonov evrov, to je en del širšega zagotavljanja poplavne varnosti v Sloveniji. Dogovorili smo za nekaj operativnih korakov, ki bodo potrebni, da bo projekt dobro izpeljan. Pogovarjali smo se tudi o uradnem opominu EU zaradi zemljine na območju stare Cinkarne, na katerega moramo do maja tega leta odgovoriti; to bomo naredili skupaj z Mestno občino Celje. Prav tako pa smo se dogovorili, da bomo preučili primere dobrih praks v tujini, kjer so uspeli izpeljati revitalizacijo takih območij. Čas je, da v doglednem času naredimo ustrezen načrt.”

Minister si je skupaj z županom popoldne ogledal tudi Regionalni center za ravnanje z odpadki.

t/f: Mestna občina Celje

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
180 queries in 2,489 seconds.