Celje obiskali gimnazijci iz Obrenovca

21. 04. 2017 15:22

Danes je v Narodnem domu župan Mestne občine Celje Bojan Šrot sprejel skupino dijakov Gimnazije Obrenovac, njenega ravnatelja prof. Ivico Protića ter politično vplivno in uspešno gospo Olgo Mirosavljević. Gimnazija Obrenovac od leta 2014 tesno sodeluje z I. gimnazijo Celje.

Do tesnega sodelovanja je prišlo maja 2014, ko je bila v Obrenovcu katastrofalna poplava, v kateri je življenje izgubilo več ljudi, med drugimi tudi mama enega izmed dijakov. Celjske gimnazijce je tragedija tako pretresla, da so takoj združili moči in organizirali humanitarno akcijo. Za poplavljence so zbrali veliko oblek, higienskih pripomočkov in hrane. Pomagali so iz srca, zato se s tem niso želeli hvaliti v medijih.

Decembra istega leta so v Celju gostili ravnatelja gimnazije prof. Protića, nekatere profesorje in okoli trideset dijakov. S ponosom so jim razkazali naravne, zgodovinske in kulturne znamenitosti, na katere smo v Celju tako ponosni. Tudi takrat je goste iz Obrenovca sprejel župan Bojan Šrot. Sicer pa so se prijatelji iz Obrenovca novembra lani izkazali za odlične gostitelje. Predstavnike I. gimnazije in pevce gimnazijskega zbora so razveselili z večerom folklore, jim razkazali Beograd in si na vsakem koraku prizadevali, da bi jim bilo lepo.

»Pravi prijatelji se pokažejo v nesreči«, je danes dejal župan in pri tem poudaril, da je vesel, ker se je iz nesreče rodilo nekaj lepega. S tem je seveda mislil na prijateljstvo, ki se je razvilo med Obrenovčani ter Celjani in ga bodo vsi negovali tudi v prihodnje. Gostom je predstavil Mestno občino Celje in jim položil na srce, naj obisk v Celju izkoristijo za sklepanje novih prijateljstev in izmenjavo izkušenj, ker jim bo to v življenju zagotovilo koristilo.

Občina Obrenovac je od leta 1957 članica Skupnosti beograjskih občin, medtem ko je bila Gimnazija v Obrenovcu, ki jo danes obiskuje 450 dijakov, ustanovljena leta 1922. V prvi razred so takrat vpisali 44 dijakov, poučevala pa sta le dva profesorja in sicer znana pesnica Desanka Maksimović in Svetozar Milošević. Gimnazija ima še vedno velik vpliv na kulturno podobo tega mesta, ki je znano po ogromni termoelektrarni Nikola Tesla, žal pa tudi po katastrofalni poplavi pred leti.

Vir in foto: MOC

Oznake: , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
147 queries in 0,920 seconds.