Celje: trinajst zlatih, dvaintrideset srebrnih in šest ekipnih priznanj na 16. državnem tekmovanju zgodovinarjev

03. 04. 2017 11:49

V soboto, 1. 4. 2017, je na Gimnaziji Celje – Center potekalo 16. državno tekmovanje mladih zgodovinarjev Slovenije. 244 tekmovalcev s srednjih strokovnih šol in gimnazij se je pomerilo v znanju o industrializaciji v prvi polovici 19. stoletja ter ekipno v poznavanju Celja in njegovih zgodovinskih znamenitosti, z njimi pa je v Celje prišlo tudi več kot 70 mentorjev.

Na slavnostni podelitvi v Narodnem domu Celje so tokrat podelili 13 zlatih in 32 srebrnih priznanj, nagradili pa so tudi 6 ekip. V imenu častnega pokrovitelja, Mestne občine Celje, je mlade tekmovalce nagovorila tudi podžupanja mag. Darja Turk, o pomenu in razumevanju zgodovine ter njenem šolskem kontekstu pa je mladim zgodovinarjem spregovoril tudi dr. Tone Kregar, direktor Muzeja novejše zgodovine Celje.

Na tekmovanju, ki ga sicer že šestnajsto leto zapored v sodelovanju z lokalnimi partnerji organizira Društvo učiteljev zgodovine Slovenije, so se odlično odrezali tudi celjski dijaki – srebrna priznanja so osvojili: Matija Cvikl (I. gimnazija v Celju) ter Urh Šelih in Martina Lenko (Gimnazija Celje – Center), zlati priznanji pa Mateja Kužner Čelešnik (GCC) in Tomaž Maroh (Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo Šolskega centra Celje). Med ekipami se je na 3. mesto med srednjimi strokovnimi šolami uvrstila ekipa GCC v sestavi Mateja Kužner Čelešnik, Mihaela Koželjnik, Martina Lenko.

Na GCC so priložnost izkoristili tudi za to, da so Celje pobliže predstavili gostom iz Slovenije, ki so se lahko podali na voden ogled knežjega mesta, na Stari grad in po zbirkah Pokrajinskega muzeja Celje.

Vir in foto: GCC

Oznake: , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
165 queries in 1,078 seconds.