Celjska gimnazijca – geografa najboljša v državi


Dijak Gimnazije Lava Šolskega centra Celje, Nace Basle, je na državnem geografskem tekmovanju, ki je bilo v Vipavi, postal državni prvak v poznavanju geografije. Njegov uspeh je dopolnil Jaka Habot, prav tako dijak na Gimnazije Lava, ki je osvojil drugo msto. 

Nace in Jaka sta uspeh dosegla v kategoriji B, kjer tekmujejo dijaki z manj kot 140 ur geografije v izobraževalnem programu. Sta namreč dijaka tehniškega oddelka Gimnazije Lava.

Tema letošnjega tekmovanja je bila voda, tekmovanje pa je bilo sestavljeno iz pisnega dela in uporabe literature na šolski stopnji, na državni ravni pa mu je dodan še terenski del, na katerem udeleženci neznani teren najprej dobro opazujejo, nato pa, po spominu, odgovarjajo na vprašanja o videnem.

»Tovrstnega znanja na fakulteti najbrž res ne bom potreboval, a se mi zdi pomembno, da poznamo naravne in demografske procese, ki potekajo na Zemlji, saj so ti procesi konec koncev naš vsakdan,« je pomen geografskega znanja poudaril Nace.

»V času priprav sem vse strokovne članke najprej večkrat prebral. Nato sva jih s profesorico obravnavala tako dolgo, da sem jih vse razumel. Imam srečo, da je tudi moj oče tudi geograf, ki mi je nudil dodatno razlago. Potem sem članke še enkrat natančno prebral in jih pred tekmovanjem na hitro preletel,« je potek priprav opisal Jaka.

»Čeprav moramo mentorji dobro proučiti gradivo, razpisano za tekmovanje, nama ni bilo težko nameniti dodatnega časa za nadarjene posameznike, ki so želeli raziskovati in poglabljati znanje. To je naše poslanstvo in ker sta, s podporo vodstva centra, odličen rezultat letos dosegla kar dva naša dijaka, nama je to v ponos in potrditev, da bomo prihodnje leto znova dali vse od sebe za utrditev položaja najboljših v državi,« sta povedali mentorici Jerneja Križan in Katarina Obreza.

Konec junija se bodo vsi štirje udeležili evropske geografske olimpijade, ki bo v Beogradu.