Z informativnih dnevov v Celju za bodoče dijake in študente 2017 (foto, video)

10. 02. 2017 15:45

Danes in še jutri bodo bodoči dijaki in študentje imeli možnost obiskati različne izobraževalne ustanove, s čimer bodo dobili boljši in podrobnejši vpogled za odločitev za nadaljnje šolanje. Seveda so informativni dnevi prvi korak pri odločitvi, kateri poklic izbrati, obenem pa pomemben za številne, ki še ne vedo kam oz. oklevajo.

Prihodnje šolsko leto bo 17.448 učencem, ki bodo letos končali osnovno šolo, na voljo 23.440 vpisnih mest. Novo šolsko leto v nekatere šole prinaša novost, poskusno uvajanje vajeništva (v programih mizar, kamnosek, gastronomske in hotelske storitve ter oblikovalec kovin – orodjar). Slednje še ne zadeva celjskih srednjih šol.  

Pestro na Šolskem centru Celje

Obiskali smo Šolski center Celje, v sklopu katerega delujejo naslednje šole: Gimnazija Lava, Srednja šola za kemijo elektrotehniko in računalništvo, Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja, Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije in Višja strokovna šola.

informativni_dan_scc_3

 

V dopoldanskem delu so dijaki Gimnazije Lava skupaj z učitelji za bodoče dijake v telovadnici pripravili bogat program, namenjen predstavitvi izobraževalnih programov in šole.

Zbrane je nagovorila ravnateljica najmlajše gimnazije v Celju Marija Gubenšek Vezočnik, ki je med drugim izpostavila izjemne dosežke dijakov na domala vseh področjih: “Na Gimnaziji Lava smo v prvi vrsti usmerjeni v kakovostno izobraževanje in pripravam na splošno maturo, zahteven zrelostni izpit, ki odpira vrata na vse fakultete, akademije, visoke in višje šole”, je med drugim povedala ravnateljica,

Še pred ogledom učilnic, laboratorijev in učilnic praktičnega pouka, pa so se z zanimivimi plesno-glasbenimi točkami predstavili dijaki gimnazije. 

informativni_dan_scc_2

Zanimanje tudi za druge programe

Odličen pa je bil tudi obisk na ostalih šolah Šolskega centra Celje. Poleg gimnazije smo obiskali še Srednjo šolo za kemijo elektrotehniko in računalništvo. Bodoči dijaki so informacije dobivali po raznovrstnih kanalih, tudi preko poizkusov, predstavitev in nenazadnje izumov dijakov.

Pred kamero smo povabili ravnatelja Srednje šole za kemijo elektrotehniko in računalništvo Mojmirja Klovarja, ki nam je predstavil programe in prve informacije o obisku bodočih dijakov:

 

Bodoči dijaki bodo kmalu morali sprejeti eno najpomembnejših življenjskih odločitev in to v okolju in času, zaznamovanima s hitrim pretokom informacij in znanj. Tako kot se nova znanja in spretnosti pojavljajo, tako druga izumirajo in podobno je s poklici.

Klovar med drugim bodoče dijake opozarja, da se je pomembno zavedati, da konec koncev ni toliko pomembno, kaj že znaš, ampak to, koliko si se pripravljen še učiti. Kako na tej šoli nagovarjajo bodoče dijake, nam je zaupal v spodnjem posnetku:

 

Bodoči dijaki naj imajo delovne navade, poklic naj izbirajo s srcem

Smo pa ravnatelja Klovarja povprašali, kaj svetuje bodočim dijakom, na kaj naj bodo pozorni in katere vrline so dobrodošle. Prisluhnete mu lahko tukaj:

 

Po končanih uradnih predstavitvah programov in šol pa so si bodoči dijaki skupaj s starši ogledali učilnice, prisostvovali pri praktičnem pouku in se seznanjali s konkretnimi predmeti. Vabljeni k ogledu predstavitve robota NAO, ki ga imajo na Srednji šoli za kemijo elektrotehniko in računalništvo.

Nekaj njegovih “sposobnosti” si lahko ogledate v spodnjem video posnetku:

 

Za vpis na srednje šole in prijave v dijaški dom čas do 4. aprila, za fakultete 3., za višješolske strokovne programe pa 8. marec!

 

Srednje šole bodo prijave za vpis sprejemale do 4. aprila, najpozneje do 7. aprila pa bo šolsko ministrstvo na spletnih straneh objavilo stanje prijav po posameznih programih. Prav tako pa je rok za prijavo v dijaški dom 4. april.

Najpozneje do 21. aprila tudi odločitev o morebitnem zmanjšanju obsega razpisanih mest, nato pa bodo učenci lahko do 25. aprila prijavo prenesli na drugo šolo oz. v drug program, najpozneje do 6. junija pa bodo obveščeni o morebitni omejitvi vpisa.

3. marec je zadnji dan za oddajo prve prijave za študij na fakultetah, torej za vse visokošolske, univerzitetne in enovite magistrske študijske programe.

8. marec pa je zadnji rok za oddajo prve prijave za višješolske strokovne programe, ki jih izvajajo višje strokovne šole, vpisno prijavna služba za vse te programe pa ima sedež na Šolskem centru Celje.

Vabljeni k ogledu galerije fotografij!

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”500″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”1″ thumbnail_width=”170″ thumbnail_height=”120″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”12″ number_of_columns=”4″ ajax_pagination=”1″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”0″ slideshow_link_text=”[Show slideshow]” ngg_triggers_display=”never” ngg_proofing_display=”0″ is_ecommerce_enabled=”1″ order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]polovicka-splosni-728x90

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
175 queries in 1,136 seconds.