Kako so potekali virtualni informativni dnevi na celjskih srednjih šolah

13. 02. 2021 19:13

Pretekli petek in soboto so se učenci 9. razreda osnovne šole ter dijaki zadnjega letnika srednjih šol po vsej Sloveniji podali na informativne dneve, letos zaradi epidemije drugačne kot smo jih vajeni. Ti so bili izvedeni virtualno. Letos osnovno šolo sicer zaključuje 19.191 Slovencev, kar je 1.138 več kot lani. Od teh jih v savinjski regiji končuje 2.433, za katere je razpisanih 3.222 prostih mest na srednjih šolah.

Kako so informativni dnevi potekali na celjskih srednjih šolah, si lahko preberete v tem prispevku. Za mnenje o informativnih dnevih na daljavo smo povprašali tudi dva dijaka 4. letnika srednje šole, ki se letos odločata o nadaljevanju izobraževanja na eni izmed univerz.

Gimnazija Lava, Šolski center Celje

Na gimnaziji Lava so informativni dan izvedli z različnimi videi, ki prikazujejo dejavnosti pri različnih predmetih na šoli. Posnetki so vsebovali tudi mnenja trenutnih dijakov šole, nekateri pa so gledalce nasmejali ter jim približali tudi obšolske dejavnosti, s katerimi se dijaki srečajo na gimnaziji.

Tekom uradnega časa informativnih dni so se izvajala tudi srečanja v živo preko videokonferenčne povezave Zoom, kjer so bodoči dijaki lahko zastavili vsa vprašanja, ki so se jim porajala ob gledanju videov. Po končanem srečanju pa je imela predstavitev še dijaška skupnost gimnazije Lava. Posnetke si lahko ogledate na njihovem YouTube kanalu ter na njihovi spletni strani.

Na Šolskem centru Celje so imele vse druge smeri šolanja podobne informativne dneve kot gimnazija Lava. Na Srednji šoli za elektrotehniko, kemijo in računalništvo so imeli na spletni strani povezave do raznih videov, kot je pozdrav ravnatelja. Na voljo je bilo tudi mnogo predstavitvenih posnetkov vsakega programa posebej, kjer so bodočim dijakom prikazali, kaj vse jim določena smer ponuja ter kakšna znanja bodo tam pridobili. Ponekod so s pomočjo dijakov pravtako posneli posnetke, ki so na zanimiv in privlačen način prikazovali snov in predmete tistega programa.

Gimnazija Celje Center

Na gimnaziji Celje Center so vsi dogodki potekali v živo, moč pa jih je bilo spremljati na njihovem YouTube kanalu ali pa preko programov Zoom in MS Teams. Dogodek se je začel z nastopom glasbenikov in plesalcev GCC, nato pa je nastopil uvodni del z dijaki, svetovalno službo ter ravnateljem šole.

Po kratkem premoru je sledila predstavitev izobraževalnih programov, ki jih šola ponuja. Imajo sicer tri programe, to so splošna gimnazija, umetniška gimnazija – likovna smer ter predšolska vzgoja. Po koncu predstavitev programov ter kratkem odmoru so bili bodoči dijaki ter starši vabljeni v klepetalnico, kjer so lahko zastavili vsa vprašanja, ki so jih imeli. Prav tako pa je bil možen ogled posnetkov iz raznih ur, ki se izvajajo na GCC. Več si lahko ogledate na njihovem YouTube kanalu ter njihovi spletni strani.

I. gimnazija v Celju

V I. gimnaziji v Celju so do informativnega dneva na daljavo pristopili podobno kot na gimnaziji Lava. Bodoči dijaki so imeli možnost ogleda videov, ki prikazujejo gimnazijo ter različne programe, na katere je možen vpis. Ti so splošna gimnazija, klasična gimnazija, umetniška gimnazija – glasbena smer in pa športni oddelek.

Možno si je bilo ogledati tudi intervjuje z znanimi osebami, ki so v svojih dijaških letih obiskovale I. gimnazijo v Celju. Nekatere predstavitve pa so potekale tudi v živo na aplikaciji MS Teams. Več si lahko ogledate na njihovem YouTube kanalu ter njihovi spletni strani.

POSTANI KAJUHOVEC
Informativni dnevi so v letošnjem letu – kakor celotno šolanje – potekali malo drugače, na spletu….

Objavil/a I. gimnazija v Celju dne Sobota, 13. februar 2021

Informativni dnevi univerz

Za mnenje o informativnih dnevih na daljavo smo povprašali tudi dva dijaka 4. letnika srednje šole, ki sta prav tako pred zelo pomembno odločitvijo, izbirata sicer, na katerem faksu bosta preživela naslednjih nekaj let.

Povedala sta nam, da so informativni dnevi potekali gladko ter brez problemov, izvedela sta večino informacij, ki so ju zanimale. Nikakor pa informativni dnevi na daljavo ne morejo nadomestiti tradicionalnih prireditev, kjer se obiščejo in razkažejo tudi prostori univerz.

Obema se je zdel najpomembnejši del dogodka čas, kjer so lahko dijaki postavljali svoja vprašanja. Saj sta ob postavljanju vprašanj izvedela tudi njima pomembne informacije, katerih na sami predstavitvi fakultet niso podali.

D.K., foto: Pixabay.com

Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
171 queries in 1,033 seconds.