Na celjski Fakulteti za logistiko zaključili z 10. poletno šolo


Pred tednom dni so v Celju na Fakulteti za logistiko Univerze v Mariboru zaključili z 10. mednarodno poletno šolo, tokrat pod naslovom “Sustainable Travel: Re-defining the World of Travel”.

Udeleženci so prišli iz 8 evropskih univerz; foto: FL

Letošnja poletna šola je v okviru predmetov Trajnostni vidiki potovanj in Poslovni model razpršenega hotela želela ponuditi poglobljen vpogled v logistični vidik trajnostnega potovanja. V njej je sodelovalo 23 udeležencev iz 8 evropskih univerz in 14 različnih držav, vključno z Etiopijo, Grčijo, Hrvaško, Indijo, Srbijo, Iranom, Češko, Poljsko, Romunijo, Portugalsko, Angolo, Indonezijo, Slovaško in Slovenijo.

V prvem delu tekmovanja so študenti raziskovali marketinške strategije za prepričanje arhetipa netrajnostno naravnanega turista, znanega kot gospod ‘Klimko Netrajnostnik’. Načrtovanje trajnostnih turističnih izdelkov je bil osrednji izziv te faze.

V drugem delu tekmovanja so se študenti osredotočili na trajnostno mobilnost. Tukaj so skupine prejele resnične izzive, saj je vsaka od njih dobila eno od slovenskih destinacij, ki so bile avgusta najbolj prizadete zaradi poplav – Mozirje, Ljubno, Nazarje, Luče, Črna na Koroškem in Mežica. Udeleženci so tako preučevali načine za najbolj trajnostne oblike potovanja v te destinacije in znotraj njih.

V tretjem in zaključnem delu so se študenti posvetili ustanovitvi poslovnega modela razpršenega hotela. Cilj je bil razviti rešitve, ki bogatijo trajnostno ponudbo izbranih destinacij.

Dekanica fakultete prof. dr. Maja Fošner je v zaključku poudarila: »Z zaključkom že desete mednarodne poletne šole nismo zabeležili zgolj še enega uspešno zaključenega dogodka, temveč smo postavili nov standard za to, kako se mednarodno sodelovanje in trajnostni razvoj ne le združujeta, ampak medsebojno krepita. To ni zgolj dokaz naše zavezanosti izobraževanju, ampak odmevna izjava o tem, kakšen svet želimo soustvarjati za prihodnje generacije«.