Jih prepoznate? Razstava o invazivnih tujerodnih vrstah, ki ogrožajo naše okolje (foto, video)

19. 08. 2020 11:01

V prostorih nove Tropske hiše v Celju so v ponedeljek, 17. avgusta 2020, predstavili potujočo razstavo o invazivnih tujerodnih vrstah v slovenskih gozdovih. Razstava Invazivke na poti predstavlja invazivne tujerodne rastline, živali in glive, ki ogrožajo slovenske gozdove oziroma negativno vplivajo na gospodarstvo ali zdravje ljudi.

Na razstavi boste spoznali invazivne tujerodne vrste, njihove poti vnosa oz. širjenja ter načine, kako lahko vsak posameznik prispeva k preprečevanju škode, ki jo invazivne tujerodne vrste povzročajo. Na otvoritvi je predavala dr. Andreja Kavčič z Gozdarskega inštituta Slovenije, program pa povezala naravovarstvena svetovalka Doroteja Fon.

Razstava Invazivke na poti. Foto: DejC

Razstavo si lahko vsak delavnik med 16. in 18. uro ogledate do 7. septembra 2020. Tropska hiša se nahaja v kletnih prostorih Celjskega doma.

Kaj sploh so tujerodne vrste?

Tujerodne vrste so tiste rastline, živali, glive oz. mikroorganizmi, ki jih je človek namerno ali nenamerno zanesel na območje zunaj svoje naravne razširjenosti. Nekatere tujerodne vrste lahko povzročajo okoljsko ali gospodarsko škodo oz. negativno vplivajo na zdravje ljudi, zato jim pravimo invazivne tujerodne vrste. Ko se invazivne tujerodne vrste razširijo, jih iz okolja pogosto ni več mogoče odstraniti. Zato je najpomembneje, da preprečimo njihov vnos oz. da jih odkrijemo v zgodnjih fazah širjenja.

Invazivke na poti in kako jih prepoznati

Pri zgodnjem zaznavanju invazivnih tujerodnih vrst in preprečevanju njihovih negativnih vplivov lahko sodeluje prav vsak. V ta namen so v projektu LIFE ARTEMIS oblikovali sistem zgodnjega obveščanja in hitrega odzivanja na tujerodne vrste v gozdovih. Ključni orodji sta spletna in mobilna aplikacija Invazivke (www.invazivke.si), preko katere lahko vsak registriran uporabnik sporoča podatke o opaženih tujerodnih vrstah. Podatke o najdbi s priloženo fotografijo vrste pregledajo izvedenci, na podlagi zbranih podatkov pa se bodo pripravili ukrepi za preprečitev širjenja tujerodnih vrst v gozdovih. Napotke za prepoznavanje invazivnih tujerodnih vrst boste našli na spletni strani www.tujerodne-vrste.info.

Projekt LIFE ARTEMIS

Projekt LIFE ARTEMIS izvaja Gozdarski inštitut Slovenije s partnerji Zavodom RS za varstvo narave, Zavodom Symbiosis ter Zavodom za gozdove Slovenije. Sofinancirajo ga Evropska komisija, Ministrstvo za okolje in prostor, Mestna občina Ljubljana in Javna agencija za raziskovalno dejavnost RS. Projekt je zaživel julija 2016, trajal bo do oktobra 2020.

dr. Andreja Kavčič:

Fotogalerija:

 

DejC

Oznake: ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
225 queries in 4,479 seconds.