S spektakularno modno revijo Šolski center Celje obeležil 140 let poklicnega šolstva v Celju (foto)


V sredo je Modra dvorana Kongresnega centra Celje gostila čudovit dogodek, s katerim so obeležili 140 let poklicnega in strokovnega izobraževanja v Celju, katerega bogato tradicijo nosi prav Šolski center Celje.

Praznovanje je bilo posebej zaznamovano s spektakularno modno revijo, ki je predstavila kreativnost dijakov programa ustvarjalec modnih oblačil in njihov talent za oblikovanje edinstvenih kreacij. Med vrhunci večera je bilo elektrostatično nanašanje avtorske čipke neposredno na odru, ki je postreglo z inovativno kombinacijo tradicionalnih in sodobnih tehnik oblikovanja. Dijaki in zaposleni Srednje šole za storitvene dejavnosti in logistiko so z modnimi izhodi na teme etno, reciklaža, xxl, zadrge in vesolje pokazali svojo spretnost ter kreativni pristop k modnemu oblikovanju.

Poleg tega je revija vključevala tudi predstavitev prenovljenega starodobnika, ki je bil delno obnovljen v okviru šolskih delavnic, kar je dodatno poudarilo pomen praktičnega izobraževanja in ročnih spretnosti, ki jih dijaki pridobivajo v okviru študija.

Ravnateljica SŠ SDL, Saša Silovšek: »Dijaki so se skozi vse leto aktivno pripravljali na nocojšnji večer. Njihovo ustvarjanje ima pridih tradicije, postavljeno je v sedanjost, hkrati pa prikazuje, kako si želijo videti svojo prihodnost. Veseli in hvaležni smo za podporo lokalne skupnosti,«

Nagovor župana MOC Matije Kovača in resornega ministra dr. Darja Felde je osvetlil pomen poklicnega šolstva za razvoj regije in države.

Župan MOC Matija Kovač (Foto: Laura Plevnik)

‘Kot vidimo danes na tej prireditvi, je šola res sposobna prilagajanju aktualnim trendom in potrebam. Na ta način odlično odgovarja ne le na želje in izzive, ki si jih posamezni dijaki predstavljajo v svojem življenju, pač pa tudi na širše potrebe gospodarstva,” je dejal Kovač.

Resorni minister dr. Darjo Felda (Vir foto: spletna stran ŠCC)


”Celjska regija je zagotovo tista, ki tradicionalno ustvarja okolje v katerem lahko želje in cilji mladih zacvetijo v vsej svoji polnosti. Poklicno in strokovno izobraževanje namreč uspešno ohranjate, razvijate in z vsakim letom krepite,”
je ob tem povedal še dr. Darjo Felda.

Spomnimo: Na zahtevo avstrijskih oblasti so l. 1883 celjski mestni očetje odločili, da morajo mladi vajenci obiskovati nedeljski in večerni pouk v obrtni nadaljevalni šoli, da bi si poleg poklicnega znanja pridobili tudi znanje iz računstva, nemškega jezika, gradivoznanstva, risanja, knjigovodstva, obrtnih predpisov in drugih splošnih predmetov.

 Po II. svetovni vojni so se v Celju poleg vajeniške pojavile še druge poklicne in industrijske šole. Vse od ustanovitve se je šola pogosto selila, pouk pa je v posameznih obdobjih potekal npr. v Stari grofiji, Gozdni restavraciji ob Savinji, v Slomškovem domu itd.. V zgradbo na Ljubljanski cesti 17, v kateri je bilo najprej vojaško skladišče avstro-ogrske armade, se je šola vselila leta 1953.

Šolski center Celje s svojo 140-letno tradicijo in inovativnim pristopom k izobraževanju ostaja eden izmed vodilnih šolskih centrov v Sloveniji, ki skrbi za kakovostno poklicno izobraževanje in pripravo dijakov na izzive sodobnega sveta.

Oglejte si fotogalerijo z modne revije: