Sejem spretnosti pri Regijskem študijskem središču v Celju: Več kot 200 obiskovalcev odkrivalo nove veščine (foto)


V okviru Tednov vseživljenjskega učenja 2024 so pri Regijskem študijskem središču (RŠS) v Celju v sodelovanju s partnerskimi inštitucijami pripravili Sejem spretnosti. Udeleženci so lahko krožili med najrazličnejšimi ustvarjalnimi delavnicami ter se seznanili z novimi spretnostmi različnih tematik.

V prostorih Regijskega študijskega središča v Celju se je zbralo več kot 200 obiskovalcev iz osnovnih in srednjih šol, prav tako pa tudi kar nekaj starejših udeležencev, ki so izrazili željo po učenju novih vsebin. Tako so bile zajete vse generacije.

“S Sejmom spretnosti smo se nekako odzvali na evropsko leto spretnosti, ki je bilo lani. Preteklo leto smo prvič organizirali ta dogodek, odziv je bil dober, zato smo rekli, da bomo s tem nadaljevali. Letos se nam je pridružilo še več različnih partnerjev, da smo lahko obiskovalcem ponudili še več možnosti,” je dejala direktorica RŠS Katja Esih.

Foto: Simon Valant

Zanimiv in raznolik dogodek velja na račun dobrega odziva pričakovati tudi naslednje leto. “Za naslednje leto se že pogovarjamo, tudi odziv šol je zelo dober, tako, da bomo kmalu najavili datum za prihodnje leto,” je še dodala direktorica.

Pri organizaciji dogodka so sodelovale številne lokalne in regionalne institucije, med njimi Pokrajinski muzej Celje, Fakulteta za varstvo okolja, Fakulteta za zdravstvene vede v Celju, Zavod VOZIM, Mednarodna fakulteta za družbene in poslovne študije – MFDPŠ, Visoka šola za proizvodno inženirstvo, Celjski mladinski center, Šolski center Šentjur, Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije, Splošna bolnišnica Celje, Inkubator Savinjske regije Celje, Osrednja knjižnica Celje ter Univerza za tretje življenjsko obdobje pri Osrednji knjižnici Celje.

Foto: Simon Valant
Pester nabor delavnic

Obiskovalci so lahko izbirali med številnimi ustvarjalnimi delavnicami in pridobivali nove spretnosti na različnih področjih. Med drugim so:

 • urili svoje veščine senzorične zaznave,
 • spoznali 3D tiskalnik,
 • se preizkusili v kvizu o Evropski uniji,
 • se učili kako posneti TikTok video,
 • prejeli informacije o obravnavi dementnega bolnika v domačem okolju in zdravi prehrani starostnika,
 • se učili kako pravilno dvigovati in pestovati dojenčka ter kako premagovati težave pri dojenju,
 • izdelali svojo kremo, deodorant in zobno pasto,
 • izvajali temeljne postopke oživljanja z uporabo defibrilatorja,
 • sodelovali v delavnicah 3D modeliranja,
 • šivali obeske, kvačkali in klekljali,
 • risali mandale.

Dogodek je bil odlično sprejet tako med mladimi kot starejšimi udeleženci. Raznovrstnost delavnic je omogočila, da je vsak našel nekaj zase in se naučil nekaj novega. Organizatorji so izpostavili pomembnost vseživljenjskega učenja in poudarili, da je izobraževanje ključno za osebni in poklicni razvoj v vseh življenjskih obdobjih.

Fotogalerija: Simon Valant