Utrinki z informativnega dneva 2023 na izbranih celjskih srednjih šolah (foto)


Današnji dan je bil za vse devetošolce, ki jih je trenutno v Sloveniji 19.908, v Savinjski regiji pa 2.701, v znamenju informativnega dneva, ki se je odvijal v dopoldanskih in popoldanskih urah. Za slovenske srednješolce bo v naslednjem šolskem letu na voljo 25.560 mest, pred njimi pa je zahtevna odločitev o nadaljevanju izobraževanja. Informativni dan bo potekal tudi jutri dopoldan, mi pa smo preverili, kako je bilo v Šolskem centru Celje in na I. gimnaziji v Celju.

Nagovor ravnateljice na informativnem dnevu Srednje šole za strojništvo, mehatroniko in medije Simone Črep

Ker je vseh razpisanih mest v prvih letnikih celjskih srednjih šol približno 600 več kot bodočih “fazanov”, se šole morajo potruditi, da jih k sebi pritegnejo čim več in zapolnijo svoja prosta mesta.

Dijaki in profesorji so predstavili utrip šole in zahtevnost smeri, ki jih ponuja Šolski center Celje, eden izmed najbolj opremljenih srednješolskih zavodov v Sloveniji. To pa so Gimnazija Lava, Srednja šola za gradbeništvo in varovanje okolja, Srednja šola za kemijo, elektrotehniko in računalništvo, Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko ter Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije.

Prvi dan jih je obiskalo veliko učenk in učencev, ki se zanimajo za omenjene izobraževalne programe šol Šolskega centra Celje. Informativni dnevi na Šolskem centru Celje so tako po dveh letih spet potekali v živo. Obiskovalcem so ponudili informacije o poteku srednješolskega izobraževanja in jim predstavili njihove delovne prostore – učilnice in laboratorije. Direktor ŠCC Mojmir Klovar nam je zaupal, da so s petkovim obiskom zadovoljni na vseh šolah.

Informativni dan na Srednji šoli za storitvene dejavnosti in logistiko
Informativni dan Gimnazije Lava

Gimnazija Lava, ki je del Šolskega centra Celje, razpisuje štiri oddelke (112 mest) v programu gimnazija, od katerih bo en oddelek evropski, ter en oddelek (28 mest) v programu tehniška gimnazija. Zadnje čase vlada posebno zanimanje za poglabljanje tehniških in naravoslovnih predmetov, ki omogočajo lažji prehod na fakultete s področij na katerih trenutno primanjkuje kadrov, poleg tega pa tudi za evropske in jezikovne vsebine, ki odpirajo številne priložnosti za karierni razvoj zunaj naših meja.

 

Na informativnem dnevu so tako pripravili krajši skupni program, kjer osnovnošolci dobijo osnovne informacije o šoli in njenih posebnostih. Kasneje so vse prisotne razporedili v skupine, ki so si ogledale prostore, spoznale posamezna predmetna področja, dodatno ponudbo, dijaško skupnost, projekte in še marsikaj.

Kot je povedal ravnatelj Gimnazije Lava Peter Juvančič se trudijo pristno predstaviti gimnazijski program ter šolo takšno kot je v resnici. Dodal pa je še, da je treba hram učenosti, kamor se bodo mladi vpisali začutiti, ga spoznati in se odločiti tudi na podlagi tega kaj o njem povedo dijaki in učitelji. Za tiste, ki ste slučajno zamudili informativne dni, vas torej pri Gimnaziji Lava vabijo še na sprehod po šoli in sproščeno klepetanje s profesorji ter dijaki, ki bo 1. marca ob 17. uri in 13. marca ob 16. uri.

Informativni dan Gimnazije Lava

 

Prireditev v Dvorani Kajuh za začetek informativnega dneva na I. gimnaziji v Celju

Iz I. gimnazije v Celju v letošnjem šolskem letu odhaja 8 razredov, ki so tokrat nekoliko manj številčni, saj skupaj štejejo 197 dijakov. Vpis ostaja na ravni prejšnjih let, in sicer po programih: splošna gimnazija: 140 (5 razredov), klasična: 28 (1 razred), umetniška (glasbena): 28 (1 razred), športni oddelek: 18 (+4) in vzporedno glasbeno izobraževanje: 16.

Skupaj je torej prostih 218 mest. Že vrsto let je največje zanimanje za športni oddelek, saj tam vladajo posebni pogoji, včasih tudi omejitev vpisa, brez posebnih težav pa običajno pri I. gimnaziji napolnijo tudi vse ostale razrede.

Za informativna dneva so, kot nam je zaupal ravnatelj dr. Anton Šepetavc pripravili izjemno bogat, pester in mnogoplasten informativni program, z uvodom v njihovi telovadnici Dvorani Kajuh, potem pa so sledile predstavitve po učilnicah, glede na razne teme, kot sta projekt Erasmus + in evropski oddelek ter po predmetih, in sicer tuji jeziki, matematika, biologija, kemija ter podobno. Oba dneva bosta potekala na enak način.

Simon Valant, foto: I. gimnazija v Celju/Facebook (tudi naslovna), Srednja šola za storitvene dejavnosti in logistiko/Facebook, ŠC Celje, Srednja šola za strojništvo, mehatroniko in medije/Facebook, Juš Gošte/Gimnazija Lava