Za Osrednjo knjižnico Celje izredno uspešno leto, pestro dogajanje tudi v letu 2017 (video)

16. 03. 2017 09:52

V začetku tedna so v Osrednji knjižnici Celje predstavili podatke o poslovanju za lansko leto in napovedali dogajanje v 2017. Minulo leto je po besedah direktorice OKC mag. Polone Rifelj minilo v znamenju rekordov, beležijo namreč največje število izposojenega gradiva, novo vpisanih članov in obiskovalcev prireditev. 

Kar 1,7 milijona izposojenih knjig, več kot 2500 novih članov in 432.028 obiskovalcev so številke, ki so v OKC zaznamovale leto 2016. Rezultati so po besedah Rifljeve spodbudni, saj je zadnja leta trend izposoje knjig v Sloveniji kot v tujini obrnjen navzdol. Število novovpisanih članov je zagotovo rezultat dobrega sodelovanja z nekaterimi srednjimi in visokimi šolami, ki že drugo leto zapored ob začetku šolskega leta svojim dijakom in študentom ponudijo vpis v knjižnico.

Ponosni pa so tudi na številne dogodke, skupno jih je celjska knjižnica lani organizirala kar 291, poleg tega še 390 biblio-pedagoških ur, ki se jih je udeležilo skupno 38.270 obiskovalcev, kar je štiri odstotke več kot v letu 2015. Lani je knjižnica kupila 11.426 enot tiskanega gradiva in 432 e-knjig. Bralcem pa trenutno ponuja 877 naslovov e-knjig.

Več o izposoji, prireditvah in težavah, s katerimi se že nekaj časa soočajo, nam je v kamero zaupala direktorica OKC Polona Rifelj:

 

Glavni financer še vedno Mestna občina Celje, nekaj ostale občine in ministrstvo

Na novinarski konferenci so med drugim predstavili finančno shemo poslovanja OKC. Osrednjo knjižnico Celje, ki je lani pridobila nekaj več kot 1,6 milijona evrov za tekoče delovanje, v največji meri financira Mestna občina Celje, nekaj pa prispevajo še občine pogodbenice, nekaj ministrstvo za kulturo in knjižnica s svojimi prihodki. Ostanek denarja (42.000 evrov) bodo v knjižnici namenili za investicijska vzdrževanja v tekočem letu. 

V OKC pestro dogajanje tudi v letošnjem letu

Preteklo leto so v knjižnici obeležili številne pomembne jubileje, letos pa se pripravljajo na predstavitev skoraj pozabljenih del Johanna Gabriela Seidla, avstrijskega arheologa, pesnika, pisatelja in dramatika, ki je v letih 1829-1840 poučeval na celjski gimnaziji.

6-dsc_1563
Letos knjižnica pripravlja predstavitev del Johanna Gabriela Seidla, avstrijskega arheologa, pesnika, pisatelja in dramatika, poučeval na celjski gimnaziji.

Poleg ostalih rednih dogodkov z odrasle, starejše in otroke, pa bo knjižnica letos sodelovala v projektu Nacija, jezik in identitete na spodnještajerskih razglednicah. Poleti bo skupaj z Mestno knjižnico in čitalnico v Puli pripravila gostovanje razstave Pula pred prvo svetovno vojno. V Osrednji knjižnici Celje na ogled od junija do septembra.

Domoznanski oddelek knjižnice bo sodeloval tudi pri izdaji monografije o občini Laško, ki bo izšla ob 790-letnici trških pravic in 90-letnici mestnih pravic Laškega. 

Pred kamero smo povabili Alenko Hren Medved, vodjo domoznanstva, ki je povedala več o projektih v letu 2017:

 

Prenovili tudi portal Kamra in prešli na novo platformo

V letu 2016 so v OKC prenovili spletni portal Kamra, velik poudarek so dali digitalizaciji vsebin. Ves čas pa si v okviru izvajanja posebnih nalog območnih knjižnic prizadevajo nabavljati elektronske vire (v letošnjem letu npr. Ebonitete).

Več o pridobitvah je povedala koordinatorica posebnih nalog OOK Andreja Videc:

 

Osrednja knjižnica Celje, ki je prostor vseživljenjskega učenja, druženja in center kulturnega srečevanja lokalnih skupnosti, vabi tudi v letu 2017 na številne dogodke in prireditve, predavanja in delavnice.

Ob tem izpostavljajo številne uspešne in obiskane dolgoletne projekte, med katerimi že več let zapovrstjo izvajajo projekt Rastem s knjigo za sedme razrede osnovnih šol in za prve letnike srednjih šol. K branju in obisku knjižnic pa vsako leto na dan knjige vzpodbujajo tiste, ki še niso člani, saj jim brezplačno podarijo vpis. 

tecaj-samoob-klik

Oznake:
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
178 queries in 1,831 seconds.