Zakaj je tujina privlačna?

02. 10. 2019 12:46

lucelje-erasmus

V šolskem letu 2018/2019 smo se strokovni delavci LU Celje udeležili treh mobilnosti v okviru projekta Erasmus+ KA1, da bi pridobili nova znanja in veščine za delo z udeleženci.

Novembra 2018 sta se dve sodelavki udeležili tečaja o osipništvu v izobraževanju v Alcali de Henares v biližini Madrida. Osipništvo lahko vodi v brezposelnost, socialno izključenost in revščino, zato je pomembno, da se ga naučimo preprečevati. Razlogi zanj so poleg nizkega socialno-ekonomskega statusa tudi psihične, čustvene težave in vzdušje v posamezni izobraževalni ustanovi. Zato je pomembno, da so strokovni delavci usposobljeni za prepoznavanje in blaženje težav, ki lahko vodijo v opuščanje šolanja.

Na tokratnem usposabljanju je bil poudarek na uporabi metode EFT pri preprečevanju osipništva. Gre za preprosto metodo za premagovanje tesnobe, stresa, učnih težav, depresije, odvisnosti in drugih pogostih mladostniških tegob. Naši udeleženci so bili navdušeni nad skupinskim tapkanjem, rezultati pa so bili vidni takoj. V razredu so prevladali večja sproščenost, pozitivna klima  in tesnejše povezovanje med udeleženci. Tehniko bomo uporabljali v različnih skupinah, doseči pa želimo predvsem zmanjševanje števila osipnikov.

luc-novica-1Na LU Celje nudimo tudi programe neformalnega izobraževanja, zato smo za naslednjo mobilnost izbrali Dansko, deželo z dolgoletno tradicijo neformalnega izobraževanja. Naša sodelavca sta najprej obiskala Zvezo visokih ljudskih šol, kjer sta se seznanila z zgodovino neformalnega izobraževanja na Danskem ter sedanjim sistemom izobraževanja. V nadaljevanju sta obiskala šolo za izobraževanje seniorjev Marielyst, da bi preučila neformalno izobraževanje v lokalni skupnosti. Spoznavala sta pristope, programe, dobre prakse in načine kreiranja programov za seniorje. S pridobljenim znanjem bomo lahko v naši organizaciji oblikovali kakovostnejše neformalne programe za starejše.

luc-novica-2Zadnja mobilnost v tem šolskem letu je potekala julija 2019 v Lizboni. Naši strokovni delavki sta se udeležili tečaja z naslovom Komunikacija, multikulturalizem in socialna inkluzija. Komunikacija je pri našem delu ključnega pomena, polega tega pa se vedno pogosteje srečujemo z ranljivimi ciljnimi skupinami, zato smo želeli poglobiti in posodobiti svoje znanje. Tečaj je bil organiziran predvsem kot praktična dejavnost s poudarkom na komunikacijskem procesu in orodjih za učinkovito komunikacijo. Usmerjen je bil tudi v povečanje senzibilnosti pri komunikaciji z ranljivimi ter preseganje predsodkov in stereotipov, ki so jih ti navadno deležni v svojem okolju. Strokovni delavki sta izboljšali socialne veščine z novimi strategijami za učinkovito komunikacijo, metodami za reševanje konfliktov in preprečevanje stresa. Spoznali sta orodja in tehnike za pomoč udeležencem izobraževanja, ki zaradi različnih ovir potrebujejo nekoliko drugačen pristop in naravnanost strokovnih delavcev. Obogateni s temi znanji bosta lahko pripomogli k večji vključenosti ranljivih v izobraževanje v naši organizaciji.

Vsi strokovni delavci, ki so se udeležili mobilnosti, so po povratku predstavili vsebino izobraževanj ostalim strokovnim delavcem in poskrbeli za diseminacijo rezultatov. Verjamemo, da bomo z novimi znanji postali še kakovostnejša, ljudem dostopnejša in ranljivim ciljnim skupinam prijaznejša izobraževalna organizacija.

Nevenka Žutić (nevenka.zutic@lu-celje.si), LU Celje

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X
161 queries in 2,709 seconds.